štvrtok, 25 júla, 2024
ÚvodJedloĽanový olej

Ľanový olej

Ľan siaty alebo ľan úžitkový poznajú  mnohí z nás predovšetkým ako bylinu, ktorá sa minulosti používala na výrobu textílií. Avšak unikátne zloženie ľanového semena s množstvom vzácnych živín robí z týchto nenápadných zrniečok výbornú surovinu na výrobu oleja. Jeho účinky na ľudský organizmus sú blahodarne a  v súčasnej dobe sa stáva hitom na poli zdravej výživy a bio produktov.

Pri získavaní jedlého ľanového oleja zo semien sa používa technika lisovania za studena zo suchých zŕn. Tento spôsob je najvhodnejší pre zachovanie troch cenných zložiek produktu- mastných nenasýtených kyselín omega- 3, lignanov a vlákniny.

Základný rozdiel medzi nasýtenými a nenasýtenými tukmi spočíva predovšetkým v tom, ako ich ľudský organizmus dokáže využiť vo svoj prospech. Nasýtené tuky sú zastúpené v produktoch živočíšneho pôvodu ako je maslo, masť, alebo v pevných rastlinných tukoch- margarínoch. Ich chemické zloženie spôsobuje, že sú pre metabolizmus človeka ťažko rozložiteľné. Telo má preto tendenciu ukladať ich v podobe tukového tkaniva, či na stenách ciev a podnecuje vznik obezity a mnohých civilizačných chorôb.

Nenasýtené tuky, čiže rastlinné oleje majú omnoho priaznivejšie chemické zloženie, sú ľahšie rozpustné a obsahujú vitamíny D a E, beta-karotén, lecitín a mnoho iných látok nevyhnutných pre vyvážené fungovanie organizmu. Ľanový olej je cenený najmä pre mimoriadne vysoký obsah nenasýtených mastných omega- 3 kyselín.

Lignany, obsiahnuté v šupke semien, sú v súčasnosti predmetom mnohých vedeckých štúdií. Okrem antioxidačných účinkov priaznivo pôsobia pri rakovine prsníka, vaječníkov, či maternice, v mnohých prípadoch dokonca pomohli výrazne zmenšiť nádory. Menej potešujúcim faktom je, že takmer 98% percent lignanov sa v procese lisovania odstráni. Ak sa teda rozhodnete pre kúpu ľanového oleja, pozorne si prečítajte etiketu, pretože existujú výrobcovia, ktorí tieto látky do oleja dodatočne pridávajú.

Vďaka týmto zložkám má ľanový olej priam zázračné účinky na ľudské zdravie. Pôsobí protizápalovo, vo výraznej miere priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca a ciev, je prírodným likvidátorom rakoviny, pomáha pri energetickej rovnováhe organizmu, pri reumatizme, artritídach, aj pri plesňových ochoreniach.

Je však veľmi citlivý na správne spracovanie a uskladnenie. Nesprávnym zaobchádzaním sa jeho nutričné bohatstvo znehodnocuje, olej zmení farbu a stane sa skôr škodlivým ako prospešným.
Ak sa rozhodnete pridať ho do svojho jedálnička, môžete očakávať výraznejšiu arómu a korenistú chuť. Vyskúšajte kombináciu s kvalitným tvarohom alebo jogurtom. Obsahujú veľký podiel bielkovín, ktoré uľahčia rozpúšťanie tuku. Účinné látky  sa tak dostanú až po úroveň najtenších kapilár a prečistia celý cievny systém.

V súčasnosti najväčšia priekopníčka ľanového oleja, doktorka Budwigová, zahájila rozsiahly výskum a svoj spôsob liečby onkologických pacientov založila práve na diéte obohatenej o tento vzácny tuk, alebo priamo o semená, z ktorých je vyrábaný.

Odporúča sa kupovať v malých množstvách. Jedlá, do ktorých sa pridáva je dobré skonzumovať čo najrýchlejšie, pretože rýchlo oxiduje a stráca tak účinné látky. Dostupný je aj v tobolkách.
Označenie ľanového oleja za zázrak alebo všeliek sa vám možno bude zdať prehnané, ale súčasné vedecké štúdie potvrdzujú, že ide o mimoriadny prírodný produkt so širokospektrálnym účinkom na ľudský organizmus.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Hummus

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre