piatok, 1 decembra, 2023
ÚvodJedloMečúň

Mečúň

Patrí medzi mäsité a tučné ryby spolu s tuniakom, lososom, makrelou a sardinkami, ktoré sú známe svojím vysokým  percentom omega 3- mastných kyselín.  Žije v Atlantickom oceáne, v Stredomorí a v Tichom oceáne.  Najlepšie chutí grilovaný a upečený.

Mečúne sú vzrastom väčšie ryby, známe svojím častým migrovaním. Sú to predátori  a hlavne „športové ryby“, obľúbené terče rybárov. Majú predĺžené oválne telo a hlavu zakončenú dlhým a špicatým kordom alebo mečom (preto slovenský názor mečiar a anglický swordfish). V dospelosti strácajú na váhe a vypadávajú im zuby. Dokážu žiť i pri pobrežiach a počas svojho života sa kvôli rozmnožovaniu neustále premiestňujú.  Dorastajú až do štyroch metrov a ich váha sa často krát vyšplhá na neuveriteľných päťsto kíl.  

Pri výbere mečúňa v obchode si všímajte farbu mäsa, ktorá by mala byť bledej, ružovkastej až červenej farby. Hnedé mäso je už staré. Pred skladovaním ho dokonalo vyumývajte  a položte do nádoby s ľadom. Všetky ryby strácajú na kvalite, ak sú namočené vo vlastnej šťave, preto ho do dvoch dní skonzumujte. Po dvoch dňoch sa bude podiel šťavy mečúňa v nádobe zvyšovať. V mrazničke  ho môžete skladovať maximálne tri až štyri mesiace. Mäso mečiarov z východných pobreží býva často  svetlejšie ako tých z Tichého oceánu. 

Mečúň alebo mečiar sa najčastejšie podáva nakrájaný na steaky, ktoré sú vhodné pre grilovanie. Je pevný a mäsitý, preto ho majú v obľube i „mäsožravci“. Jeho textúra zabezpečuje, že sa mäso nerozpadne.  Dobrý mečúň nepotrebuje okrem olivového oleja, citróna, soli a byliniek nič, čo by dodávalo už jeho výraznej chuti ďalšiu arómu.  Upečený vo fólií zvládne i pikantnejšie omáčky.

Mečúňa pripravujte i s kožkou, odstráňte ju až pred servírovaním. Koža udržiava šťavnatosť a vlahu mäsa. Je výborný i dusený, keďže má pevné mäso, ktoré sa nerozpadá. Preto je často hlavnou ingredienciou rybacej polievky alebo akéhokoľvek rybacieho ragú či ragú z morských plodov.  Milovníkov talianskych rajčinových omáčok poteší mečiar varený v paradajkovej paste, posypaný bazalkou a parmezánom.

Hodí sa aj do šalátov. Ak ho namočíte do olivového oleja  a rozdrobíte na kúsky, môže byť náhradou tuniaka a doplní chuť čerstvej zeleniny a bylín.  Zlým výberom tepelného spracovania mečúňa je pošírovanie a fritovanie. Môžete ho avšak rýchlo opražiť alebo opiecť  na rozhorúčenej panvici. Najlepšími ingredienciami  pri príprave mečiara sú soľ, čierne korenie, olivový olej, citrón, rajčinový pretlak, kôpor,  cesnak, petržlenová vňať.  Podávajte ho s restovanými zemiakmi, čerstvou zeleninou, so šalátom, s pečivom. 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre