pondelok, 15 apríla, 2024
ÚvodOstatnéČo je to celiakia

Čo je to celiakia

Celiakia je zažívacie ochorenie, ktoré poškodzuje klky v tenkom čreve a zapríčiňuje tým absorpciu živín získaných z potravy. Takúto poruchu spôsobuje intolerancia lepku, teda proteínu gluténu, ktorý sa nachádza v obilí – v pšenici, raži, v jačmeni a v ovse. V súčasnej dobe môžete avšak nájsť glutén v mnohých každodenne konzumovaných potravinách, dokonca v niektorých produktoch, ako sú balzam na pery, lieky alebo vitamínové doplnky.

Vznik celiakie sa spája s príbehom z druhej svetovej vojny, počas ktorej bol na celom svete nesmierny hlad. Istý holandský lekár si všimol, že výmena chlebu za cibuľky tulipánov mána isté deti pozitívny vplyv. Zatiaľ čo mnohé deti chradli a choreli, iné sa cítili lepšie a vyzerali zdravšie ako predtým. Po vojne sa stav detí obrátil, choré konzumáciou chlebu a inej stravy ozdraveli, počas vojny zdravé deti naopak chradli. Wilhelrn Karel Diek, holandský lekár, pozorne skúmal jedálny lístok detí a prišiel k stanovisku, že chradnutie spôsobuje pšenica a raž. Diek naďalej skúmal neznámu chorobu a za pomoci biochemikov Kamerom a Vayersom  dokázal, že tenké črevo poškodzuje bielkovina glutén. 

Konzumácia lepku spôsobuje u celiatikov obranu imunitného systému v podobe atrofie klkov – malých výbežkov v tenkom čreve. Takto poškodené klky, ktoré sa zmenšujú, vyhladzujú až miznú, nie sú schopné dokonale vykonávať svoju činnosť – prenášať živiny z tenkého čreva do krvného obehu. Osoba postihnutá celiakiov sa preto cíti unavene, malátne, v neskoršom štádiu trpí kazivosťou zubov a pleti a je náchylná na mnohé ďalšie ochorenia, pretože jej chýbajú živiny, vitamíny, minerály a iné zdraviu potrebné látky. Celiakia je zároveň abnormálnou imunitnou reakciou na lepok.  Je to genetické ochorenie, ak sa vyskytne u jedného člena rodiny, je veľký predpoklad, že chorobou môžu trpieť aj ostatní jej členovia. Celiakia môže byť po dlhý čas skrytá a spustí sa až po výrazných vplyvoch na organizmus – operácia, silná vírusová infekcia, vysoký emocionálny stres, v prípade žien tehotenstvo alebo pôrod. 

Rozličnosť symptómov spôsobuje vek – deti trpia skôr žalúdočnými bolesťami a nevoľnosťami ako nadúvaním, vracaním, úbytkom váhy, nechuťou k jedlu, chronickou hnačkou alebo naopak zápchou. Celiakia u detí dokáže spomaliť rast, čo má za následok malý vzrast a oneskorenie puberty, celiatické deti často trpia aj poškodením skloviny stálych zubov. Aj napriek tomu, že dospelí môžu mať podobné žalúdočné symptómy ako deti, často sa skrývaná celiakia prejaví v podobe ťažkej únavy, bolesti kostí a kĺbov, nevysvetliteľnej anémie z nedostatku železa, artritídou, osteoporózou, brnením v rukách  a nohách, svrbiacou kožnou vyrážkou (dermatitis herpetiformis), aftami v ústnej dutine,  v prípade psychických symptómov depresiou, úzkosťou alebo záchvatmi, medzi celiatikmi sa často vyskytuje aj schizofrénia a iné duševné poruchy, čo súvisí pravdepodobne s prienikom exorfínov, ktoré majú opiátové účinky,  do krvného obehu. Celiatičky sa vyznačujú omeškanou menštruáciou, opakovanými spontánnymi potratmi až neplodnosťou, ktorá sa môže týkať samozrejme aj mužov. Druhotnými problémami je možný vznik ďalších potravinových intolerancií – precitlivenosť na sóju alebo laktózová intolerancia.

Celiakia je nebezpečná aj z toho dôvodu, že postihnutý človek nemusí zo začiatku pociťovať nijaké príznaky, avšak choroba mu skôr či neskôr spôsobí nemalé zdravotné komplikácie. Človeku chýba množstvo živín a látok, preto majú neliečení celiatici nábeh na anémiu, osteoporózu, artritídu, ochorenie pečene,  rakovinu žalúdka.  Avšak spomínané symptómy sa líšia, celiakia postihuje ľudí rôzne.  Základnými tromi faktormi sú: doba, počas ktorej bolo dieťa dojčené, ďalej vek, v ktorom sa začala konzumácia potravín s obsahom gluténua množstvo gluténu, ktorý osoba konzumuje.  Niektoré štúdie ukázali, že čím dlhšie bol človek v detstve dojčený, tým neskôr sa u neho príznaky celiakie prejavia.  Nediagnostikovanie celiakie môže byť veľmi nebezpečné, mnohí, v súčasnosti už liečení celiatici, objavili svoju chorobu až po jej niekoľkoročnej existencii. Čím dlhšie sa postihnutý nelieči a čím dlhšie trvá diagnostikovanie celiakie, tým komplikovanejšie zdravotné problémy chorého čakajú. Aj napriek tomu, že diagnostikovanie celiakie je naozaj zložité, uskutočnením niekoľkých prehliadok a vyšetrení sa možno dopátrať k stanoveniu tejto diagnózy. K vyšetreniam patrí odber a analýza krvi, črevná biopsia, kožná biopsia pri Dermatitis Herpetiformis a u ľudí bez výraznejších príznakov, ktorí majú avšak celiakiuv rodine, sa používa testovanie na prítomnosť protilátok v krvi.

Jediným spôsobom liečenia celiakie je bezlepková  diéta. Každý celiatik sa musí naučiť čítať zoznam ingrediencií na etikete zloženia potravín a rozlišovať jedlá  s obsahom lepku. Pri nákupe potravín  a najmä pri konzumácii v reštauračných zariadeniach sa treba vždy informovať na obsah lepku v jednotlivých jedlách.  Múkou sa zvyčajne v reštauráciách zahusťujú bežné  pokrmy v dennom menu a nie každý podnik, napriek tomu, že by mal, obsahuje v jedálnom lístku presný zoznam alergénov. Pre celiatika  je preto najvhodnejšie stravovať sa domácou stravou, kde má prehľad o použitých ingredienciách.  Bezlepková diéta dokáže vyliečiť poškodené tenké črevo u deti od 3 do 6 mesiacov a u dospelých  aj niekoľko rokov. Ani po preliečení tenkého čreva nie je vhodné konzumovať lepok. Aj to dokáže opätovne poškodiť črevo. Je potrebné vyhýbať sa aj minimálnym množstvám gluténu až do konca života.  Veľký pozor by mali celiatici dávať na skrytý lepok, ktorý sa môže nachádzať v prísadách, v modifikovanom škrobe, konzervantoch a stabilizátoroch, ktoré sa vyrábajú zo pšenice. Bohužiaľ, kukuričné a ryžové výrobky sú často vyrábané spolu so pšeničnými, a preto môžu taktiež obsahovať stopy lepku. Všetko by mala prezradiť etiketa zloženia. Veľký problém so stravovaním nastáva pri deťoch, ktoré sú odsúdené na školskú stravu. Je potrebné nájsť pochopenie v škole aj u samotných kuchárok.

Pre celiatika by mali byť pšenica, raž, jačmeň a akékoľvek výrobky z nich ako cestoviny, cereálie, tabu.  Základom  jedálneho lístka bezlepkového dietára sú zemiaky, strukoviny, orechy, semienka,  fazuľa, syr, ryža, sója, pohánka, kukurica, ľan proso a múka z nich vyrábaná, doplnok poskytujú zväčša exotické plodiny ako rastlina amarant, juhoamerická plodina quinoa,  rastlina maniok, palmový škrob ságo, plodina cirok, škrob tapioka,  cereálne zrno teff, maranta trstinová. Konzumovať možno ovocie, zeleninu, mäso a ryby, avšak pozor väčšina mäsových a rybích výrobkov, údenín a paštét je zahusťovaná múkou – párky, údená šunka, klobása, saláma, sójové mäso alebo slanina. Podrobne čítajte zloženie, pretože väčšina polotovarov obsahuje alebo môže obsahovať glutén – cukríky, čipsy, hranolky, omáčky vo vrecku alebo v konzerve, sójová omáčka, instantné polievky, kečup, tatárska omáčka, dressingy, bujóny,  a mnohé  ďalšie polotovary – najdôležitejšie je čítať. Mnohokrát sa neodporúča ani konzumácia hydiny a vajec pre vykrmovanie obilninami tomto prípade je vhodné spýtať sa lekára. Vyvarujte sa jedlám, v ktorých sú zápražky, modifikovaný škrob a závarky. Pre milovníkov piva bude určite ťažké vzdať sa zlatistého moku, avšak obsahuje jačmenný slad, lepok obsahujú dokonca aj iné nápoje – sladové mliečne výrobky, instantné nápoje a pšeničné kávy. Veriaci by si mali dávať pozor na hostie, avšak v súčasnosti vyrábajú aj bezlepkové . V bio-obchodoch možno zakúpiť bezlepkovú múku, bezlepkové cestoviny, dezerty, múčniky, oblátky a podobne. Varte pokrmy z kukuričnej, pohánkovej, sójovej a inej bezlepkovej múky. Môžete si upiecť vlastný chlieb, koláče, muffiny. Nemusíte sa vo varení napriek svojmu ochoreniu obmedzovať, dokonca odporúča sa zabudnúť na celiakiu ako chorobu a brať ju ako zdravý štýl života.  Napomôcť vám môže diétny odborník a zaujímavé recepty pre celiatikov.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre