sobota, 27 apríla, 2024
ÚvodNápojeAk alkohol, tak len v malých množstvách

Ak alkohol, tak len v malých množstvách

Súčasťou názorov o zdravej výžive je i otázka alkoholu. Slovenský národ sa totiž prikláňa k názoru, že každý deň je dôvodom na malú oslavu. Príležitostí piť alkohol je neúrekom a poplašné správy o jeho negatívnom účinku majú väčšinou len opačný efekt. Áno, istá skupina alkoholických nápojov rozumne a v malom  množstve podávaná nemá škodlivý vplyv a môže pozitívne dopadať na isté životné prejavy človeka. Avšak negatívnych účinkov alkoholických nápojov je oveľa viac, a to nielen pre samotný obsah alkoholu, ale hlavne pre prostý dôvod, že alkoholu mnohí nerozumejú a mnohí ho nevedia ani piť. Myšlienka  čím viac, tým lepšie alebo istá vidina byť zaujímavý či naivná predstava lieku na psychické ťažkosti a životné problémy sú najväčšími omylmi. Pitie alkoholu je podmienené geneticky, a to  miera vzniku závislosti a schopnosť  rozložiť alkohol v pečeni. Rýchlosť odbúravania alkoholu v pečeni závisí totiž od genetického vybavenia. Preto je niekomu zle i po poháriku liehoviny a iní sa cíti triezvo a „v pohode“ i po dvoch fľašiach vína. To ešte neznamená, že desiatky pohárikov tvrdého nezanechajú na jeho tele žiadne následky. Práve naopak!

Alkoholické nápoje sú tie, ktoré obsahujú viac ako 0,75 % alkoholu. Poznáme alkoholické nápoje destilované, kam zaraďujeme  liehoviny a nedestilované – pivo a víno.

Liehoviny obsahujú viac ako 20 % alkoholu a vyrábajú sa destiláciou prekvasených zmesí, rezaním čiže riedením destilátu liehovinou alebo zmiešaním liehu s vodným roztokom sacharózy (vznik likérov).  Pivo sa pripravuje z obilnín kvasením. Obsahuje kysličník uhličitý a živičnatú látku chmeľu lupulon, ktorá pivu dodáva charakteristickú nahorkastú chuť. Víno je hroznový nápoj, vzniká z kvaseného hroznového muštu. Zatiaľ čo kvalitné a značkové vína sa vyrábajú čisto z jednej sorty viniča alebo určených zmesí viacerých druhov istej lokality, bežné konzumné a vcelku i dobre predávané vína zmiešaním mnohých odrôd. 

Liehoviny dodávajú mnoho cukru, kalórie, ktoré zabezpečia energiu, no žiadne živiny. To sa týka i piva a vína, ale s tým rozdielom, že tieto dva alkoholy ponúkajú i zopár vitamínov a minerálnych látok. Pivo, okrem roho, že z alkoholov obsahuje najviac vody ( viac než 90 %), skrýva v sebe vitamín B, kyselinu pantotenovú, kyselinu listovú či ryboflavín a biotín. Zahasí smäd a podporí trávenie. Ale iba v tom prípade, ak za týždeň nespotrebujeme viac ako 10 desaťstupňových a viac ako 7 dvanásťstupňových pív. V opačnom prípade nám bude pivo na škodu a nie na osoh. Víno, produkt bobuľovitého ovocia, obsahuje vitamín C, antioxidanty, železo a jód. Pohárik vína denne znižuje riziko infarktu a prekrvením mozgu zlepšuje koncentráciu. Ako môžeme vidieť, malé množstvá alkoholu dokážu nášmu telu i pomôcť. Avšak, abstinencia by ľudský organizmus v žiadnom prípade nezabila a taktiež by nespôsobila nijaké smrteľné ochorenia. Veľké množstvo alkoholu áno.

Jedným z najznámejších  ochorení je nepochybne alkoholická cirhóza pečene. Pitie veľkého množstva alkoholu narúša schopnosť pečene vstrebávať  bielkoviny a ukladať vitamíny rozpustné v cukroch. Pečeňové bunky postupne odumierajú a človek je podvyživený. Poškodenie je trvalé, dá sa len spomaliť rozvoj ochorenia. Nadmerná konzumácia alkoholu môže vyvolať i hepatitídu a zlepšovať výživu nádorových buniek, takže zvyšuje možnosť vzniku rakoviny. Oslabuje srdce a celý srdcovocievny systém, poškodzuje tráviacu sústavu. U mužov znižuje potenciu, u žien schopnosť otehotnieť.  Mnohokrát je alkohol i dôvodom straty práce, človek sa totiž po jeho požití zle sústredí, rýchlo unaví a jeho celkový výkon je nižší. Alkohol zabíja nervové bunky, ľudia pričasto držiaci v ruke pohárik môžu byť otupení, agresívni alebo až príliš ľahostajní. Rekreačné večerné pitie niekoľkých pohárikov môže viesť až k závislosti. A závislých ľudí neubúda, skôr je ich viac a viac. Alkoholici sú často agresívni a násilní, mnohokrát nevedia, čo robia. Páchajú trestné činy, ubližujú slabším a vyčleňujú sa zo spoločnosti. Pijú osamote  alebo v skupinke. Ľuďom sú nepríjemní, odvracajú sa od nich rodiny, príbuzní a známi, preto mnohokrát pijú ešte častejšie. Sú podvyživení, majú ochabnuté svalstvo, strácajú kontrolu nad motorikou, pohyby sú nekoordinované, nedokážu ovládať svoju vylučovaciu sústavu, často trpia halucináciami a rozprávajú sa sami so sebou. 

Aj keď malé dávky alkoholu, ako pohár vína,  pollitra piva alebo poldeci domáceho denne nášmu telu neuškodia, sú skupiny ľudí, ktoré by nemali piť alkohol vôbec. Okrem bývalých alkoholikov, ide samozrejme o deti a neplnoletých, tehotné a dojčiace ženy, ťažko chorých na choroby pečene a tráviaceho ústrojenstva, duševné choroby, o ľudí užívajúcich ťažké lieky, ale i o ľudí obéznych.

Napriek všetkým varovaniam majú ľudia alkohol radi. Dáva im istý pocit oslobodenia od všedných problémov, nesmelým dodáva sebavedomie, smutným dobrú náladu. Alkohol, ako vraví i samotné porekadlo, je avšak metlou ľudstva a nepredvídateľným nezmarom. Namiesto očakávanej radosti príde depresia, miesto pocitu uvoľnenia agresia a strata kontroly je len otázkou pár minút. Alkohol je jednoducho večným tieňom ľudskej spoločnosti. Jednou z najčastejších tém rozhovorov a obľúbeným slovom piesní. A pritom toľko ľudí by bolo šťastnejších a  zdravších, keby ho niet. 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Armagnac

Muri Yamilé

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre