štvrtok, 18 apríla, 2024

Pisco

Juhoamerické brandy …

Ovocné brandy vyrobené z bieleho muškátového hrozna, o ktorého pôvod sa bijú dva juhoamerické štáty – Chile a Peru. Pisco sa síce začalo vyrábať v Peru, avšak v čase španielskej kolonizácie, ktorej súčasťou bola kolónia na dnešnom území Chile, sa hrozno dovážalo i sem a vyrábalo sa z neho Pisco. Ani jeden z národov neupustí od presvedčenia, že práve on je pôvodným výrobcom ,ktorému patrí patent na Pisco.
Pritom obe tieto rovnomenné ovocné brandy sa líšia nielen svojou výrobou, ale i chuťou.
Peruánske pisco sa spracúváva z očistených bobúľ hrozna vybranej odrody viniča a skvasený mok sa destiluje v medenom destilačnom prístroji. Navyše k dozrievaniu nedochádza v dubových sudoch, ale v interných kadiach.
Čílske pisco má bližšie k vodke ako ku koňaku. Nepretržitá destilácia v stĺpovom destilačnom prístroji a dozrievanie v sudoch sú ďalšie aspekty, ktoré ho odlišujú od svojho soka z Peru.
Oblasti Pisco v Peru a Valle del Río Elqui v strednom Čile sú vďaka svoje priaznivej klíme a pôde geograficky najvýhodnejšími miestami na výrobu tohto 36 až 46 percentného alkoholu.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Armagnac

Muri Yamilé

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre