Čo sú to vlastne klíčky? Sú to naklíčené semená, ktoré vznikajú, keď semeno začne rásť v rastlinu. Je to akoby medzník medzi semienkom a rastlinou. Klíčky pochádzajú zo semien zeleniny, koreňovej zeleniny, obilia, sóje alebo fazuliek. Všetky sa od seba líšia textúrou a chuťou. Medzi pálivejšie klíčky patria reďkovkové a cibuľové, klíčky fazuliek mungo sú napríklad tvrdé a tvoria jednu z hlavných ingrediencií orientálnej kuchyne. Medzi najjemnejšie patria alfalfa (lucerna siata) , ktoré sa používajú do šalátov a sendvičov.
Prečo sú avšak v súčasnosti také populárne? Ich obľúbenosť dneška je len návratom k ich minulosti. História konzumovania klíčkov siaha zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom a medzi ich najväčších konzumentov patria, tak ako i v minulosti, obyvatelia Ázie. Nenaklíčené semienko rastliny má nižšiu nutričnú hodnotu ako ďalšia fáza rastu rastliny, klíček. Pri klíčení totiž nastávajú enzymatické procesy a bunkové reakcie, ktoré majú za následok vznik rôznych telu prospešných látok. Jedna hrsť klíčkov obsahuje veľké množstvo energie, vitamínov, bielkovín, minerálov ako vápnika, fosforu, železa, horčíka. Z vitamínov obsahujú najmä provitamín A, vitamíny skupiny B, biotín, vitamín E, K a niacín. Všetky tieto látky a ďalšie enzýmy sú potrebné pre rast novej rastliny, keď rastlina vyrastie, obsahuje týchto látok logicky menej. Preto sú klíčky najzdravšou etapou vývinu rastliny.
Niektoré z látok, ktoré klíčky obsahujú, dokonca premieňajú cukor na vitamín C. Škrob sa štiepi na fruktózu a glukózu, bielkoviny na voľné aminokyseliny a nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Klíčky sú bohaté na antioxidanty, ochranné chemické látky. Klíčky reďkovky v sebe skrývajú minerálne látky navyše – draslík a zinok, klíčky brokolice dokonca substanciu chemickej sulfo skupiny zvanú sulforaphane, ktorá pomáha prevencii rakoviny. Enzýmy v nich obsiahnuté podporujú trávenie, pomáhajú pri ochoreniach nervového systému, klíčky majú protialergický účinok, pomáhajú pri cukrovke a reume.
Kde ich nájsť ?
Nielen v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v obyčajných supermarketoch kúpite semiačka obilia, pohánky, reďkovky, lucerny siatej a iných rastlín, ktoré si môžete doma vyklíčiť. Tieto semienka vložte do širšieho skleneného pohára a zalejte najlepšie filtrovanou vodou. Na jednu hrsť semienok tri hrsti vody. Pohár pokryte sieťkou, ktorú pripevnite gumičkou. Pohár so semiačkami položte na suché, tmavé miesto bez priameho slnka. O osem až dvanásť hodín nechajte vodu z pohára odkvapkať a semiačka dokonale opláchnite. Nádobu so semienkami nechajte na tmavom mieste a preplachujte ich trikrát denne po dobu štyroch dní. Na štvrtý deň začnú semienka klíčiť v klíčky. Pomaly klíčiace semienka opláchnite a vystavte slnečnému žiareniu. Semienko je naklíčené , keď sa na jeho povrchu objaví malý lístok a celý mladý klíček ozelenie.
Klíčky by ste mali používať ešte čerstvé, najlepšie do troch dní odo naklíčenia. Skladujte ich v chladničke a každý deň kropte studenou vodou, ostanú dlhšie čerstvé. Pred opätovným uskladnením ich vytrite do sucha bavlnenou utierkou. Samozrejme, lenivcov poteší skutočnosť, že mnohé klíčky niektorých druhov rastlín dostať už naklíčené v obchodoch so zdravou výživou. Avšak naklíčenie vlastných je lacnejšie a pre mnohých ľudí i zábavnejšie. Pri získavaní vlastných klíčkov sa vyhýbajte kupovaniu záhradkárskych semienok! Sú produkované na rast v pôde a často obsahujú fungicídy a pesticídy.
Ako ich využiť v kuchyni?
Nahraďte klíčky akoukoľvek zeleninou a obložte si nimi chlieb s nátierkou alebo syrom. Využijete ich ako ingredienciu do akéhokoľvek šalátu. Dodajú chuť a sviežosť nátierkam, omáčkam, dressingom, dipom. Reďkovkové klíčky sa pridávajú aj do sushi, tortilly a pokrmov zabalených v arabskom chlebe. Vynikajúce sú do polievok a dokonca ich možno smažiť. V súčasnosti vás neprekvapí ani pizza posypaná klíčkami a kvalitným syrom. Klíčky sú ingredienciou zdravých drinkov, pečiva, dezertov, poslúžia ako predjedlo, raňajky, popoludňajší snack. O klíčky by sa mali zaujímať hlavne vegetariáni a vegáni, pretože obsahujú vysoké množstvo bielkovín.
Hlavné rozdelenie:
Typov klíčkov je neúrekom. Každá rastlina má svoj klíček a preto možno vyklíčiť semienko každej zeleniny, ktorá vám chutí. Poznáme listnaté klíčky, ktoré majú už väčšie vyklíčené lístky – alfalfa, reďkovka, ďatelina, zeler, kôpor, žerucha, potom klíčky všetkých druhov fazuliek , klíčky kapustovitej zeleniny – brokolica, červená a biela kapusta, horčica, reďkev, karfiol, kaleráb, kel, repa, ďalším typom sú klíčky obilnín – pšenica, jačmeň, raž, ovos, ďalej klíčky orieškov, semiačok – amarant, pohánka, mandle, arašidy, sezam, ale aj slnečnica a tekvica či dokonca konope, poznáme klíčky cesnakovitej zeleniny – cesnak, cibuľa, pór, ale aj klíčky lístkov – hrášok, lístky slnečníc a samozrejme sójové klíčky. Vyklíčiť si môžete naozaj čokoľvek, čo vám chutí, tak smelo do toho, okrem gurmánskeho zážitku vás čaká aj očistná kúra celého tela.
L.Z.