piatok, 19 apríla, 2024
ÚvodOstatnéOčistite svoj organizmus klíčkami

Očistite svoj organizmus klíčkami

Čo sú to vlastne klíčky? Sú to naklíčené semená, ktoré vznikajú, keď semeno začne rásť v rastlinu. Je to akoby medzník medzi semienkom a rastlinou. Klíčky pochádzajú zo semien zeleniny, koreňovej zeleniny, obilia, sóje alebo fazuliek. Všetky sa od seba líšia textúrou a chuťou. Medzi pálivejšie klíčky patria reďkovkové a cibuľové, klíčky fazuliek mungo sú napríklad tvrdé a tvoria jednu z hlavných ingrediencií orientálnej kuchyne. Medzi najjemnejšie patria alfalfa (lucerna siata) , ktoré sa používajú do šalátov a sendvičov.

Prečo sú avšak v súčasnosti také populárne? Ich obľúbenosť dneška je len návratom k ich minulosti. História konzumovania klíčkov siaha zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom a medzi ich najväčších konzumentov patria, tak ako i v minulosti, obyvatelia Ázie. Nenaklíčené semienko rastliny má nižšiu nutričnú hodnotu ako ďalšia fáza rastu rastliny, klíček. Pri klíčení totiž nastávajú enzymatické procesy a bunkové reakcie, ktoré majú za následok vznik rôznych telu prospešných látok. Jedna hrsť klíčkov obsahuje veľké množstvo energie, vitamínov, bielkovín, minerálov ako vápnika, fosforu, železa, horčíka. Z vitamínov obsahujú najmä provitamín A, vitamíny skupiny B, biotín, vitamín E, K a niacín. Všetky tieto látky a ďalšie enzýmy sú potrebné pre rast novej rastliny, keď rastlina vyrastie, obsahuje týchto látok logicky menej. Preto sú klíčky najzdravšou etapou vývinu rastliny.

Niektoré z látok, ktoré klíčky obsahujú, dokonca premieňajú cukor na vitamín C. Škrob sa štiepi na fruktózu a glukózu, bielkoviny na voľné aminokyseliny a nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny. Klíčky sú bohaté na antioxidanty, ochranné chemické látky. Klíčky reďkovky v sebe skrývajú minerálne látky navyše – draslík a zinok, klíčky brokolice dokonca substanciu chemickej sulfo skupiny zvanú sulforaphane, ktorá pomáha prevencii rakoviny. Enzýmy v nich obsiahnuté podporujú trávenie, pomáhajú pri ochoreniach nervového systému, klíčky majú protialergický účinok, pomáhajú pri cukrovke a reume.

Kde ich nájsť ?
Nielen v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v obyčajných supermarketoch kúpite semiačka obilia, pohánky, reďkovky, lucerny siatej a iných rastlín, ktoré si môžete doma vyklíčiť. Tieto semienka vložte do širšieho skleneného pohára a zalejte najlepšie filtrovanou vodou. Na jednu hrsť semienok tri hrsti vody. Pohár pokryte sieťkou, ktorú pripevnite gumičkou. Pohár so semiačkami položte na suché, tmavé miesto bez priameho slnka. O osem až dvanásť hodín nechajte vodu z pohára odkvapkať a semiačka dokonale opláchnite. Nádobu so semienkami nechajte na tmavom mieste a preplachujte ich trikrát denne po dobu štyroch dní. Na štvrtý deň začnú semienka klíčiť v klíčky. Pomaly klíčiace semienka opláchnite a vystavte slnečnému žiareniu. Semienko je naklíčené , keď sa na jeho povrchu objaví malý lístok a celý mladý klíček ozelenie.

Klíčky by ste mali používať ešte čerstvé, najlepšie do troch dní odo naklíčenia. Skladujte ich v chladničke a každý deň kropte studenou vodou, ostanú dlhšie čerstvé. Pred opätovným uskladnením ich vytrite do sucha bavlnenou utierkou. Samozrejme, lenivcov poteší skutočnosť, že mnohé klíčky niektorých druhov rastlín dostať už naklíčené v obchodoch so zdravou výživou. Avšak naklíčenie vlastných je lacnejšie a pre mnohých ľudí i zábavnejšie. Pri získavaní vlastných klíčkov sa vyhýbajte kupovaniu záhradkárskych semienok! Sú produkované na rast v pôde a často obsahujú fungicídy a pesticídy.

Ako ich využiť v kuchyni?
Nahraďte klíčky akoukoľvek zeleninou a obložte si nimi chlieb s nátierkou alebo syrom. Využijete ich ako ingredienciu do akéhokoľvek šalátu. Dodajú chuť a sviežosť nátierkam, omáčkam, dressingom, dipom. Reďkovkové klíčky sa pridávajú aj do sushi, tortilly a pokrmov zabalených v arabskom chlebe. Vynikajúce sú do polievok a dokonca ich možno smažiť. V súčasnosti vás neprekvapí ani pizza posypaná klíčkami a kvalitným syrom. Klíčky sú ingredienciou zdravých drinkov, pečiva, dezertov, poslúžia ako predjedlo, raňajky, popoludňajší snack. O klíčky by sa mali zaujímať hlavne vegetariáni a vegáni, pretože obsahujú vysoké množstvo bielkovín.

Hlavné rozdelenie:
Typov klíčkov je neúrekom. Každá rastlina má svoj klíček a preto možno vyklíčiť semienko každej zeleniny, ktorá vám chutí. Poznáme listnaté klíčky, ktoré majú už väčšie vyklíčené lístky – alfalfa, reďkovka, ďatelina, zeler, kôpor, žerucha, potom klíčky všetkých druhov fazuliek , klíčky kapustovitej zeleniny – brokolica, červená a biela kapusta, horčica, reďkev, karfiol, kaleráb, kel, repa, ďalším typom sú klíčky obilnín – pšenica, jačmeň, raž, ovos, ďalej klíčky orieškov, semiačok – amarant, pohánka, mandle, arašidy, sezam, ale aj slnečnica a tekvica či dokonca konope, poznáme klíčky cesnakovitej zeleniny – cesnak, cibuľa, pór, ale aj klíčky lístkov – hrášok, lístky slnečníc a samozrejme sójové klíčky. Vyklíčiť si môžete naozaj čokoľvek, čo vám chutí, tak smelo do toho, okrem gurmánskeho zážitku vás čaká aj očistná kúra celého tela.

L.Z.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre