štvrtok, 28 marca, 2024
ÚvodNápojeHistória a výroba rumu

História a výroba rumu

Rumom sa označuje destilát, ktorý je vyrobený z kvasenej šťavy cukrovej trstiny a melasy. Alkoholické nápoje , ktoré obsahujú iba rumovú arómu a nie cukrovú trstinu (ako bývalý slovenský Tuzemský rum), nemôžu podľa predpisov EÚ niesť názov rum.

Poznáme tri hlavné kategórie rumov:

Svetlý alebo ľahký rum
V niektorých končinách sa nazýva i strieborný a zrie po dobu jedného roka, pred plnením do fliaš sa filtruje cez drevené uhlie, čo dodáva rumu ľahkú chuť po nevyzretom ovocí.

Stredne silný, stredne telnatý rum
Nazývaný i zlatý alebo jantárový. Vzniká zmiešaním svetlých a tmavých rumov a vďaka troj až sedemročnému zreniu je sýtejší a sladší ako svetlý rum.

Tmavý, telnatý alebo ťažký rum
Dozrieva okolo 10 rokov (kvalitnejší i 20), chuť a aróma sú silné a mok je ťažko nasiaknutý drevom.

História

Rum sa začal vyrábať v  Antilách. Základná surovina rumu, cukrová trstina, sa začala dovážať do Španielska už v 8. storočí a v15. storočí vďaka slávnemu moreplavcovi Krištofovi Kolumbusovi i do oblasti Karibiku, kde sa vyrába doteraz.

Celá výroba trstinového rumu bola bohužiaľ spojená s otrokárstvom. Otroci z Afriky sa v Antilách predávali za melasu a potom pracovali na trstinových poliach. Do Európy sa vyvážal hotový produkt – rum. Obľúbený bol najmä medzi námorníkmi, ktorí že vraj vďaka nemu prekonávali choroby, únavu a bolesť. Istý čas dokonca pôsobil ako platidlo.

V 19. storočí s nárastom obľúbenosti whisky a bourbonu, začala sláva rumu postupne klesať. V súčasnosti patrí rum opäť medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšie destiláty

Výroba rumu

Základnou surovinou je cukrová trstina a melasa. Melasa je sladká a lepkavá usadenina z rozdrvenej a zohriatej cukrovej trstiny. Rastlina cukrovej trstiny pripomína kukuricu a jej silný kmeň je plný cukrového sirupu. Trstina sa zberá strojovou mechanikou alebo tradične sekaním mačetami.

Čerstvé rastliny sa musia opracovať počas jedného dňa a to tak, že sa narežú na malé kusy a zlisujú. Vzniknutý medziprodukt sa povarí a vznikne cukor a spomínaná melasa. Druhý raz povarená melasa sa zmieša s vodou a kvasnicami. Dĺžka kvasenia závisí od druhu rumu, ktorý sa vyrába. Ľahké rumy kvasia najkratšie (približne jeden deň) a ťažké rumy najdlhšie (i mesiac). Spôsob destilácie taktiež závisí od kategórie rumu. Zatiaľ čo svetlé rumy sa destilujú v nepretržitých destilačných prístrojoch a sú následne filtrované cez drevené uhlie, stredne telnaté a telnaté rumy prechádzajú kotlíkovými alebo periodickými destilačnými strojmi.
Všetky rumy zrejú v drevených sudoch, čo dodáva predtým číremu destilátu neopakovateľne typické zafarbenie.

V súčasnosti sa pravý rum vyrába vo všetkých krajinách, kde sa pestuje cukrová trstina – Karibik, Španielsko, Brazília, Čína a podobne. Konečným produktom sú rumy zmiešané z destilátov rôznych ročníkov. Takto si zachovávajú potrebnú kvalitu a chuť.

L.Z.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Armagnac

Muri Yamilé

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre