štvrtok, 28 marca, 2024
ÚvodJedloZázvor

Zázvor

Vynikajúci pri chrípke, výrazný v kuchyni a výborný pri liečení rozličných, najmä žalúdočných, ochorení. Na Slovensku nesie oficiálny názov Ďumbier lekársky a kto ho raz okúsi, ostane mu verný. Taký je starobylý zázvor, známy na svete už vyše štyri tisícročia.

Zázvor spoznali pred vyše 4000 rokmi obyvatelia ázijských, arabských krajín a Indie ako účinný univerzálny liek a chutné korenie na varenie. V Číne používajú zázvor na žalúdočné ťažkosti už vyše 2000 rokov. Do Západnej Európy ho priniesli Španieli v 9. storočí. V stredoveku sa stal nielen obľúbenou prímesou jedál, ale aj liekom proti moru. Zázvor je uzlovitá, hrubá a sivá podzemná stonka (podzemok), ktorá vznikla spojením viacerých koreňov rastlín rovnakého druhu rastliny Zingiber officinale. Rastlina nesie na Slovensku názov Ďumbier lekársky, dorastá do výšky dvanásť centimetrov, má dlhé, úzke, rebrovité zelené listy a biele alebo žlto-zelené kvety. Podzemky rastliny zingiber obsahujú aktívne zložky – prchavé oleje a dráždivé zlúčeniny fenolu (gingeroly a shogaoly).

Okrem blahodarných účinkov na tráviaci trakt je už niekoľko stoviek rokov známy ako liek na artritídu a srdcové ochorenia, lieči horúčku a zapálené hrdlo, bolesti hlavy a menštruačné bolesti. Zázvor pôsobí ako prevencia a liečba žalúdočných problémov – hnačky, zápchy, kŕčov, nevoľností, zvracania, koliky, nepríjemných pocitov počas tehotenstva, dokonca zlepšuje nevoľnosti pacientov po chemoterapii. Znižuje bolesti pri osteoartróze a pri chorobách srdca. Odporúča sa ľuďom trpiacim cestovateľskými nevoľnosťami. Tehotným ženám pomôže zázvor utlmiť tehotenskú nevoľnosť a zvracanie, avšak zázvor by nemali konzumovať dlhšie ako štyri dni po sebe. Pred samotným požívaním zázvoru by tehotné ženy mali požiadať o radu svojho lekára, pretože každý organizmus reaguje na jednotlivé látky iným spôsobom, zároveň by mali dbať o to, aby denne neprijali viac ako 1 gram zázvoru. Ďumbier pomôže aj pri stuhnutom svalstve – z vychladeného vylúhovaného zázvorového moku si obložte postihnuté miesta a nechajte pôsobiť, až kým obklad nestratí chladivý účinok.

Laboratórne štúdie ukázali, že zázvor je schopný zabiť rakovinové bunky v skúmavkách. To, či ich dokáže zabiť aj v tele človeka, nie je ešte vedecky podložené. Ako výborné prírodné liečivo pôsobí pri chrípke – má dezinfekčné a antiseptické účinky, znižuje horúčku a prekrvuje tkanivá. Zázvor znižuje cholesterol a zabraňuje zrážaniu krvi. K dispozícii je čerstvý alebo sušený zázvor, zázvorové tinktúry, čaje, kapsule, extrakty, oleje. Zázvor sa konzumuje čerstvý, na jemno nakrájaný alebo nastrúhaný, vylúhovaný vo vode ako čaj, varený alebo pečený v pokrme ako korenie. Milovníci zázvoru si  skoro v každej predajni môžu zadovážiť zázvorové pivo a víno, zázvorové nápoje, tyčinky, slané pochúťky, cukrovinky, v lekárni ďumbierové tabletky, pastilky alebo cukríky a podobne.

Chuť čerstvého zázvoru sa líši od jeho „veku“ respektíve od času zberu. Mladý , skoro nazbieraný zázvor ma skôr sladkú chuť, starší, neskôr nazbieraný je typický svojou výraznou ostrosťou. Mladý zázvor má jemnejšiu a tenšiu, skoro až páperovitú pokožku , ktorá sa môže konzumovať. Starší zázvor je lepšie pred použitím ošúpať, a to hranou lyžičky alebo príborovým nožíkom. Ostrým nožom by ste odstránili aj veľké časti zázvoru, vzniklo by množstvo odpadu, čo by bolo v prípade drahého a vzácneho zázvoru nesmierna škoda. Pri kúpe zázvoru sa vyhýbajte kusom, ktoré vyzerajú zošúverene, mdlo, majú vyblednutú farbu alebo ich koža obsahuje začiatky plesne. Vyberajte výlučne zázvor s tenkou, hladkou kožou, ktorá je bez akéhokoľvek kazu a je takmer priesvitná.

Ak preferujete sušený zázvor, pamätajte, že aj napriek vyprchnutej aróme je jeho chuť dvakrát ostrejšia ako chuť čerstvého ďumbiera. Sušený koreň zohrieva a stimuluje žalúdok, čaj z čerstvého zázvoru alebo nastrúhaný čerstvý ďumbier je vynikajúcim liekom proti kašľu, pri prechladnutí a chrípke. Na prípravu zázvorového čaju potrebujete 1 až 2 plátky alebo na hrubo nastrúhaný zázvor (cca 25 gramov) a tri deci (šálka) teplej vody alebo čierneho čaju. Lúhujte 10 minút, pri silnej chrípke pokojne zvýšte dávku, pridajte klinčeky a škoricu. Zázvor nepodávajte deťom mladším ako dva roky, deti od dvoch rokov môžu počas choroby, chrípky a nevoľnostiach konzumovať zázvor len v malom množstve. Na vhodné množstvo zázvoru pre vaše dieťa sa informujte u pediatra alebo v lekárni. Dospelí by nemali denne prijať viac ako 4 gramy zázvoru vrátane zázvoru v pokrmoch.

Zázvor nepoznajú len liečitelia, ale aj najlepší kuchári po celom svete, pretože je vynikajúcim korením so špecifickou ostro-sladkou chuťou. Už po dovoze do Európy sa stal obľúbenou ingredienciou, svojím častým používaním konkuroval samotnému čiernemu koreniu. Najčastejšie sa využíva v pálivej indickej kuchyni, avšak nie je to podmienka, možno ním ozvláštniť akúkoľvek kuchyňu a akékoľvek jedlo. Využíva sa ako korenina, ale aj hlavná ingrediencia jedál. Hodí sa k mäsu, hydine, rybám, k zelenine a dokonca i k ovociu. V receptoch sa využíva nakrájaný na plátky, na slíže, na kocky, nastrúhaný alebo pomletý na pyré . Na plátky nakrájaný zázvor sa na ázijský spôsob vysmáža, zázvorové „slíže“ sú vynikajúce opekané na panvici so sezónnou zeleninou. Zázvor sa pridáva sa do dressingov a dipov, dokonca do pudingu alebo zmrzliny. Na kocky nakrájaný alebo mletý zázvor môžete pridať do kuskusu, rizota alebo omáčok, čím dosiahnete príjemne sladko- pálivú chuť. Avšak pozor, zázvor stráca pri varení časť svojej arómy a chute, preto ho pridávajte až na konci variaceho procesu a používajte ho pri rýchlej príprave jedál – rýchle opečenie alebo vysmážanie.

L.Z.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Hummus

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre