Tento číry alkoholický nápoj sa najčastejšie spája s Ruskom a ostatnými slovanskými národmi. Slovo vodka pochádza zo slovanského pomenovania vody a jej výroba siaha do 15. storočia na územie dnešného Ruska.
Na výrobu vodky sa môže použiť akákoľvek rastlinná hmota obsahujúca dostatočné množstvo škrobu alebo cukru. Väčšinou sa destiluje z obilia ako jačmeň, pšenica, raž, z cukrovej repy, melasy, zemiakov, sójových bôbov, hrozna a iné. Z týchto surovín sa najprv vyrobí kašovitá hmota, ktorá sa povarí a pomelie. Do vzniknutej masy sa pridajú kvasnice na fermentáciu a mok je pripravený na destiláciu.
Podľa európskych i amerických právnych prepisov nemôže klasická vodka obsahovať žiadnu výraznú arómu, farbu a chuť. Toto sa dosiahne silnou filtráciou cez drevené uhlie, riečny piesok a iné pre značku špecifické médiá a to počas destilácie alebo až po nej.
Na výrobu tradičnej ruskej vodky sa zväčša používa starobylý mechanický spôsob čistenia liehu. Jeseterový glej, mlieko a vaječný žĺtok čistia vypálený lieh, ktorý pokračuje v destilácii a filtrácii cez drevené uhlie, riečny piesok a jemnú plsť.
Osoba zodpovedná za destiláciu a usmerňovanie filtrácie sa nazýva destilátor (z anglického stillmaster). Tekutina je pri destilácii rozdelená do troch častí : hlava, telo a chvost. Hlava a chvost sa pri destilácii oddelia od tela a odstránia sa. Tieto dve nadbytočné zložky totiž obsahujú arómu zlúčenín etyl-acetátu a etyl-laktátu (hlava) a vodíkových olejov (chvost), ktoré by zmenili chuť čistej vodky. Komplexnosť destilátu sa ďalej zdokonaľuje a obohacuje početnými destiláciami.
Opakovanou destiláciou vznikne destilát s oveľa vyšším obsahom alkoholu, takže nie je vhodný pre konzumentov. Mnohokrát až 95-96% vodka sa tak pred plnením do fliaš riedi kvalitnou vodou, aby získala svoj konečný obsah etanolu, jedinečnú arómu a bola pripravená na distribúciu.
Táto úroveň destilácie je bod, ktorý rozlišuje výrobu ražnej vodky od ražnej whisky. Zatiaľ čo whisky sa destiluje len po hranicu svojho konečného obsahu alkoholu, vodka pokračuje v destilácii pokiaľ z nej nevznikne čistý alkohol.
V súčasnosti obľúbeným fenoménom sú ochutené vodky, do ktorých sa pridáva aróma rôznych ovocných plodov alebo korenia.
L.Z.