štvrtok, 21 novembra, 2024
ÚvodJedloVajíčka - konzerva živín

Vajíčka – konzerva živín

Zasýtia, ochránia organizmus a dodajú mu dostatok plnohodnotných bielkovín, tukov, lecitínu a kefalínu, vyživujúcich mozgové a nervové tkanivá. Z vitamínov obsahujú vitamíny A, D a B-komplex, z minerálov fosfor, železo, vápnik a síru. Sú ľahko stráviteľné, všetky látky v nich zastúpené sa dajú dobre a rýchlo využiť a poslúžia nám ako samostatný pokrm alebo príloha. Nevýhodou vajec je vysoký obsah škodlivého cholesterolu, preto by sa nemali konzumovať často. Spotreba vajec nemá presiahnuť 320 kusov za rok. 

Najlepšie stráviteľné vajíčko je pripravené na mäkko, potom nasleduje  surové a nakoniec  vajíčko na tvrdo. Najťažšie stráviteľné sú vajcia s pridaným tukom ako praženica a volské oko.  Najčastejšie konzumujeme vajíčka slepačie, ktoré sa ako vajcia ostatných vtákov, skladajú z troch častí : škrupiny, bielka a žĺtka. Z 50 gramov, čo je váha priemerného vajca, tvorí 5 gramov váha škrupiny, 30 gramov váha bielka a 15 gramov žĺtka. Škrupinu tvorí niekoľko vrstiev , ktoré sú prevažne z uhličitanu vápenatého.  Bielok predstavuje 10 –percentný  roztok  bielkovinových látok a obsahuje vyše 80 % vody. Je rôsolovitý, skrýva v sebe malé množstvo tukov, minerálnych látok a sacharidov. Jemné blanky sa šľahaním trhajú,  a tým bielok niekoľkonásobne zväčšuje svoj objem. Toto sa používa najmä pri pečení.  Žĺtok obsahuje 50 %vody a až  50 % sušiny žĺtku tvoria tuky a tuky sprevádzané bielkovinami. Je bohatý na vitamíny A a D a minerálne látky ako fosfor, železo, vápnik, sodík či draslík. Stráviteľnosť výživných látok vajíčok sa pohybuje medzi 95 až 97 %.  Konzumácia vajec a produktov z nich vyrobených vyvolá menšie vylučovanie žalúdočných štiav ako mäso. 

Vajíčka sú živou potravinou a nevydržia dlhodobé skladovanie. V chladničke by sme ich nemali držať viac ako dva týždne. Surové vajíčka alebo i vajíčka na mäkko sú síce ľahšie stráviteľné, ale i náchylné na výskyt mikroorganizmov. Známym ochorením je salmonelóza a na ochranu pred touto chorobou sa neodporúča jesť surové vajcia alebo vajíčka pripravené na mäkko. Prenášačom baktérií je i škrupina vajíčka, ktorú je potrebné pred použitím dôkladne opláchnuť. 

Z vajíčok sa pripravujú  omáčky, múčniky, hlavné jedlá, prílohy, krémy alebo peny , požívajú sa pri varení pudingov, výrobe plniek a nátierok, vyprážaní, pečení alebo zapekaní. 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Hummus

Bobule longan

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre