Najznámejší škótsky alkoholický nápoj a zároveň najobľúbenejšia whisky na svete. Škótska whisky sa vyrába zo sladového jačmeňa a jej základný druh single malt whisky (čistá sladová whisky) slúži ako surovina na výrobu populárnej viacdruhovej blend whisky.
Sladový jačmeň sa po naklíčení suší nad rašelinovým ohniskom, čo dodáva škótskej whisky nezameniteľnú arómu a chuť. Vysušený slad sa pomelie, zmieša s vodou a kvasí. Skvasená zmes prejde destiláciou a vzniknutý alkoholický nápoj dozrieva v dubových sudoch, pričom doba zrenia závisí od konkrétneho druhu whisky. Dozrievanie v sudoch obohacuje destilát o rôzne aromatické látky ako vanilín , rôzne aldehydy a estery, ktoré zabezpečujú whisky jantárové zafarbenie a špecifickú arómu. Mnohokrát sa na dozrievanie tejto whisky používajú i sudy z portského vína, sherry alebo bourbonu.
Dejiny škótskej whisky
Škótska whisky sa môže popýšiť siahodlhou históriou. Jej pôvod sa spája so stredovekými kláštormi, ktorých mnísi milovali “uisqe beatha”, čiže vodu života. Whisky sa súbežne pálila i v susednom Írsku, v ktorom sa pre ňu taktiež udomácnilo skrátené pomenovanie vody života “uisge” , neskôr “usky” a nakoniec typické whisky.
Z pôdy duchovenstva sa obľúbená whisky, známa v tých časoch najmä vďaka svojim liečivým vlastnostiam, dostala i k svetskému ľudu, konkrétne na kráľovský dvor medzi aristokraciu a to v 15. storočí.
Prvé roky 18. storočia priniesli výrobcom whisky vysoké dane z jačmenného sladu, čo spôsobilo, že sa whisky pálila tajne, ilegálne a najmä v odľahlých oblastiach, vysočinách. Načierno pálená škótska whisky sa nazývala poteen a pre svoju vynikajúcu kvalitu sa stala jedným z najviac pašovaných produktov. Keďže daň sa vzťahovala len na jačmenný slad, nahrádzali túto surovinu kukuricou a nenaklíčeným obilím. Štátne protiopatrenia neboli vonkoncom účinné, pretože úradníci vyslaní zlikvidovať ilegálny poteen sa museli pridržiavať istým nariadením, ktoré prikazovalo ochutnávku každého nelegálneho sudu. Úradníci boli opití a výrobcovia ilegálnej whisky spokojní.
V 19. storočí bola vysoká daň z jačmenného sladu znížená na primeranú sumu a z časti predtým ilegálnych paliarní sa stali legálne. Vďaka tomuto prechodu páleníc mali úrady lepšiu možnosť kontroly nad nelegálnymi výrobcami poteenu. Oficiálnych výrobcov škótskej whisky bolo v tom roku viac ako desaťtisíc. Jedným z najlepších podnikateľov s whisky bol v tom čase bezpochyby John Walker, ktorý experimentoval so zmiešavaním surovej whisky. Viacdruhovú blend whisky má na svedomí lekárnik William Sanderson, ktorý kombinoval výrobky z viacerých liehovarov. Jeho pozvaní hostia najpozitívnejšie ohodnotili zmiešanú whisky zo suda číslo 69, z ktorého sa neskôr stala jedna z najznámejších značiek. Metóda miešania sladovej whisky sa nazýva vatting. (vat znamená v preklade sud).
Za svoju najväčšiu slávu na konci 19. storočia vďačí whisky hmyzu – fyloxére, ktorá zničila veľkú časť viniča vo Francúzsku a z Britských ostrovov odstránila svojho najhlavnejšieho konkurenta – brandy.
Škótsku whisky tvorí hlavne zemepisná poloha, škótske vysočiny, rašelina a voda v nich. Medzi štyri hlavné regióny výroby whisky patria Highlands, Lowlands, Campeltown a Islay.
Highlands
Highland Malt je jemná s ovocnou príchuťou. Ide o whisky vyrobenú na vysočinách v severnom Škótsku, v západnej oblasti Greenock a vo východnej Dundee. Patrí sem i výrazne rašelinová Eastern Malt.
Lowlands
Veľmi ľahká a jemne rašelinová Lowland Malt sa vyrába na nížinách južne od Dundee a Greenock.
Islay
Výrazne rašelinová Islay Malt sa už podľa názvu produkuje na ostrovoch. Paliarne najsilnejších whisky môžeme nájsť na ostrove Mull, Skye, Islay, Orkney, Jura.
Campeltown
Jemne rašelinová whisky pochádza z paliarní Highland Malt Whisky.
Okrem regionálneho rozdelenia poznáme i základne rozdelenie whisky na čistú sladovú, viaczložkovú sladovú, výberovú viacdruhovú a štandardnú viacdruhovú.
Čistá sladová whisky
Single Malt Whisky je výrobkom jednej paliarnea jedného sudu. Pálenice v Škótsku vyrábajú destiláty pre výrobcov viacdruhových whisky a časť zo svojej produkcie balia a dodávajú na trh pod svojou vlastnou značkou. Je obľúbená najmä medzi Škótmi a dozrieva minimálne päť rokov. Zväčša je drahšia než štandardná viacdruhová whisky.
Viaczložková druhová whisky
Tzv. Vatted Malt je kombináciou viacerých sudov sladovej whisky, rozličných ročníkov tej istej whisky alebo ide o zmes niekoľkých sladových whisky z tej istej oblasti.
Výberová viacdruhová whisky
De Luxe Blend sa označuje preto, že obsahuje viac starších sudov whisky než štandardná viacdruhová a tým pádom je i drahšia. I keď je označenie De Luxe subjektívnou záležitosťou nepodliehajúcou normám, je táto whisky očividne jemnejšia, s rozvinutejšou arómou.
Štandardná viacdruhová whisky
Standard Blend je najobľúbenejšou a najpredávanejšou whisky. Ide o zmes päťdesiatich sladových i obilných whisky. Na jej výrobu boli použité whisky, ktoré zrú štyri (Pig´s Nose) až päť rokov, výnimočne osemročné alebo dvanásťročné whisky.
L.Z.