To, v čo výrobcovia čokolády verili a iní zase spochybňovali, je definitívne čierne na bielom. Európska komisia v spolupráci s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín potvrdili, že čokoláda je zdravá, pretože pravidelný prísun flavonoidov z kakaa na lačný žalúdok prispieva k optimálnemu prietoku krvi!
Toto potvrdenie získal belgický výrobca čokolády Barry Callebaut a tak môže na svojich sladkých dobrotách uvádzať označenie Zdravá potravina. Súvislosť medzi flavonoidmi z kakaa a ľudským zdravím preukázalo niekoľko štúdií na zdravých ľuďoch a aj dve z troch štúdií pacientov liečených na srdcovo-cievne ochorenie. Samozrejme, nie každá tabuľka čokolády má pozitívny vplyv na zdravie. Aby flavonoidy z kakaa mohli odviesť tú najlepšiu prácu, treba ich denne na zjesť 200 mg. Presne toľko ich je v 2,5 g kakaového prášku alebo v 10 g čokolády s vysokým obsahom kakaa.
A ako v obchode zistíte, či čokoláda iba nepohladká chuťové poháriky, ale bude naozaj aj zdraviu prospešná? Na etikete sledujte zloženie, musí obsahovať minimálne 35% kakaovej hmoty a maximálne 5% rastlinného tuku. Zjesť celú tabuľku na jeden šup sa síce môže prejaviť na sladšom pocite zo života, ale zároveň sa tým prekročí denný limit flavonoidov. Pre dobrý prietok krvi postačí pár kociek a nozajstnej kvality.