INGREDIENCIE:
Náročnosť prípravy: jednoduchá / Celkový čas: 3 dni*
Recept je pre: 6-8 osôb
Sirup:
250g kryštálového cukru
125ml vody
1/4 ČL sóda bikarbóny
Cesto:
550g hladkej múky
10g salajky
1 ČL kypriaceho prášku do perníka
2 ČL perníkového korenia
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL mletého klinčeku
100g medu
3 PL slivkového lekváru
1 vajíčko
Plnka:
zomleté zvyšky upečeného cesta
1dl mletého orechu
125ml vriacej vody
3 PL ríbezľového džemu (kľudne môže byť aj viac)
2 PL rumu alebo 1ČL rumovej arómy
Čokoládová poleva:
200g čokolády na varenie (Figaro na varenie)
125g masla (Palmarin)
PRÍPRAVA:
Najprv si pripravíme sirup. Vodu s kryštálovým cukrom necháme zovrieť a potom pridáme sóda bikarbónu. Za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Potom odstavíme a necháme ho trocha vychladnúť.
Medzitým si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie na cesto dáme do väčšej misky a nakoniec prilejeme vlažný sirup. Všetko zmiesime. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na chladné miesto. Cesto kľudne môže stáť aj 2-3 dni*.
VÝROBA:
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm a vykrajujeme z nej väčšie tvary. Nakoľko som to piekla na vianoce, použila som vianočné motívy – stromček, mesiac, zvonček, hviezdu a srdiečko. Cesto vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Zvyšky nakoniec upečieme ako jeden plát a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo môžeme aj postrúhať. To potom použijeme do plnky. Vykrajované cesto ukladáme na plech s papierom na pečenie trochu ďalej od seba, aby sa nám nepolepili. Pečieme pri 180°C 4-5 minút.
Počkáme kým upečené perníčky vychladnú a potom si môžeme pripraviť plnku. Zomelieme alebo postrúhame plát, ktorý sme upiekli zo zvyškov ktoré nám ostali pri vykrajovaní. Pridáme mletý orech, horúcu vodu a ríbezľový džem. Všetko spolu premiešame.
DOKONČENIE:
Už nám neostane nič iné, len dva rovnaké tvary spojiť s pripravenou plnkou a „okúpať“ ich v čokoládovej poleve. Ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili. Zdobíme podľa vlastného vkusu a fantázie. V plechovej dóze vydržia veľmi dlho, samozrejme iba vtedy keď viete odolať pokušeniu.