štvrtok, 21 novembra, 2024
ÚvodReceptyPardubický perník

Pardubický perník

INGREDIENCIE:

Náročnosť prípravy: jednoduchá / Celkový čas: 3 dni*

Recept je pre: 6-8 osôb

Sirup:

250g kryštálového cukru

125ml vody

1/4 ČL sóda bikarbóny

Cesto:

550g hladkej múky

10g salajky

1 ČL kypriaceho prášku do perníka

2 ČL perníkového korenia

1 ČL mletej škorice

1/2 ČL mletého klinčeku

100g medu

3 PL slivkového lekváru

1 vajíčko

Plnka:

zomleté zvyšky upečeného cesta

1dl mletého orechu

125ml vriacej vody

3 PL ríbezľového džemu (kľudne môže byť aj viac)

2 PL rumu alebo 1ČL rumovej arómy

Čokoládová poleva:

200g čokolády na varenie (Figaro na varenie)

125g masla (Palmarin)

PRÍPRAVA:

Najprv si pripravíme sirup. Vodu s kryštálovým cukrom necháme zovrieť a potom pridáme sóda bikarbónu. Za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Potom odstavíme a necháme ho trocha vychladnúť.

Medzitým si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie na cesto dáme do väčšej misky a nakoniec prilejeme vlažný sirup. Všetko zmiesime. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na chladné miesto. Cesto kľudne môže stáť aj 2-3 dni*.

VÝROBA:

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm a vykrajujeme z nej väčšie tvary. Nakoľko som to piekla na vianoce, použila som vianočné motívy – stromček, mesiac, zvonček, hviezdu a srdiečko. Cesto vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Zvyšky nakoniec upečieme ako jeden plát a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo môžeme aj postrúhať. To potom použijeme do plnky. Vykrajované cesto ukladáme na plech s papierom na pečenie trochu ďalej od seba, aby sa nám nepolepili. Pečieme pri 180°C 4-5 minút.

Počkáme kým upečené perníčky vychladnú a potom si môžeme pripraviť plnku. Zomelieme alebo postrúhame plát, ktorý sme upiekli zo zvyškov ktoré nám ostali pri vykrajovaní. Pridáme mletý orech, horúcu vodu a ríbezľový džem. Všetko spolu premiešame.

DOKONČENIE:

Už nám neostane nič iné, len dva rovnaké tvary spojiť s pripravenou plnkou a „okúpať“ ich v čokoládovej poleve. Ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili. Zdobíme podľa vlastného vkusu a fantázie. V plechovej dóze vydržia veľmi dlho, samozrejme iba vtedy keď viete odolať pokušeniu.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre