Snáď nechcete tvrdiť, že s tým máte problém…. Časy, keď sme občas so zmiešanými pocitmi sledovali exhibicionistov pojedajúcich nohaté článkonožce, sú preč. Svetové kuchyne sa dnes bez predsudkov otvárajú pre svrčky, šváby, múčne červy, komáre, muchy, tarantuly a mnoho iných podivných živočíchov. Je čas nahliadnuť pod pokrievku.
„Hmyz pre mňa neznamená nič odporné. Nepohrdnem ani svrčkami nachrumkavo.“ tvrdí česká entolomologička Marie Borkovcová. Určite si ešte pamätáte zábery z poslednej olympiády, kde pri prezentácii národných kuchýň Číňania prekvapili svet hŕbami rôzne upravenej chrobače. Je pravda, že aj na trhu v Taiwane je hmyz absolútne bežným tovarom a konzumuje sa po stáročia. Japonci niektoré druhy považujú za kulinársku špecialitu. Do starej Európy sa však tento „hmyzožravý“ trend prepracúva len pomaly.
Problematika oslovuje aj vedeckú obec. A niet divu. Hrsť hmyzu poskytne človeku dostatok tuku, bielkovín, polysacharidov a minerálov potrebných na celý deň. Okrem toho omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo. Niektoré druhy môžu dokonca nahradiť ryby. Najnovšie testy preukázali, že pri správnom kŕmení sa môžu do tela niektorých lariev dostať veľké množstvá provitamínu A alebo vitamínov skupiny B. Stávajú sa z nich vlastne živé vitamínové kapsuly.
Hmyz je dostupný všade v hojnom množstve. Ak by sa stal pevnou súčasťou ľudskej potravy, mohol by poskytnúť jedno z riešení problému svetového hladu. Formuje sa dokonca nový vedný odbor- entomofágii. Zaoberá sa nielen výskumom zloženia hmyzieho tela, ale tiež alternatívnymi spôsobmi spracovania. Koketuje sa s myšlienkou vyrábať potravinové doplnky vo forme toboliek. Boli by určené najmä pre starších ľudí, ktorí majú problém prijať dostatok nutrične hodnotnej potravy.
Pridať si tieto zvieratká do svojho jedálnička ale vôbec neznamená vybehnúť niekam na lúku a loviť všetko, čo preletí, či polezie okolo. Trvá niekoľko dní, kým je hmyz pripravený ísť na tanier. V prvom rade sa neodporúča konzumovať čokoľvek surové ani „zozbierané“. Hrozí totiž nebezpečenstvo otravy či kontaminácie chemickými látkami, s ktorými chrobač dnes už bežne prichádza do styku.
Jedlé a bezpečné druhy sa kupujú v špecializovaných alebo chovateľských predajniach. Doma sa niekoľko dní kŕmia kvalitnou potravou- šalátom, mrkvou, otrubami či srvátkou. Ďalších pár dní sa nechajú vyhladovať, aby si prečistili tráviaci trakt a môžu sa pripravovať. Začiatočníkom sa odporúča vyskúšať najprv múčne červy. Sú relatívne malé a napríklad pri svrčkoch by mohli prekážať nožičky! Tiež je dôležité začať s malými množstvami- jeden, dva kúsky- v prípade vzniku alergickej reakcie na chinín, ktorý je obsiahnutý v tvrdých schránkach tiel. Opatrní by mali byť predovšetkým ľudia, ktorí trpia alergiou na morské plody.
Nadšenci vynašli nespočetné množstvo spôsobov, ako tieto potvorky čo najviac zatraktívniť pre bežného konzumenta. Heston Blumenthal, šéfkuchár a majiteľ poprednej siete britských reštaurácií by vás možno pozval na opražené múčne červy s rôznymi omáčkami, po ktorých môže nasledovať krémová polievka zo švábov, smažené tarantulky alebo škorpióny, ako dezert svrčky v čokoláde. „Na zobkanie“ sú pripravené skromné larvy rôznych motýľov alebo chrobákov ochutené jogurtom. Všetko nádherne upravené a dekorované.
Samozrejme, pre menej odvážnych sa hmyz môže pokojne použiť aj na spestrenie rôznych šalátov alebo fast- foodu, kde nie je priveľmi na očiach.
Je celkom prirodzené, ak po prečítaní tohto článku už nemáte chuť na večeru. Ale pozor! Kocky sú hodené. Hmyz sa pomalým tempom prepracúva do popredia. Stáva výborným obchodným artiklom. Mnohí sú ochotní zaplatiť neuveriteľné sumy za „exotiku na tanieri“ , svetové trhy sa preto otvárajú novému odvetviu a odborníci na výživu súhlasne prikyvujú. Článkonožce, larvy, červy a pavúky sú pre nás jednoducho zdravé. Skúsme nabrať guráž!
Dobrú chuť.