utorok, 8 októbra, 2024
ÚvodJedloMorské riasy - minerálna bomba

Morské riasy – minerálna bomba

Svet gastronómie, zdravej výživy a bio- produktov sa nesie v znamení rôznorodosti. Preto nebude prehnané ak povieme, že dnes a už konzumuje takmer všetko. Ale každý, kto sa o tematiku zaujíma podrobnejšie, veľmi rýchlo pochopí, že všetky tie novinky a revolučné objavy sú vlastne staré niekoľko tisíc rokov . Inak to nie je ani v prípade morských rias. Hoci prednedávnom spôsobili vo svetových kuchyniach poriadny prievan, ich kulinárska kariéra siaha ďaleko do histórie.

Morské riasy tvoria výraznú zložku potravy Japoncov, Kórejcov, Číňanov. Pre obyvateľov ázijský krajín sú samozrejmosťou od predhistorických čias. Málokto ale vie, že v nedávnej minulosti boli veľmi obľúbené aj u starých európskych kultúr v juhovýchodnom Anglicku, v Škótsku, Walese či vo Francúzsku.

Vo všeobecnosti sú všetky jedlé morské riasy nesmierne cenným zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov. V procese rastu absorbujú morské riasy množstvo vápnika, železa a jódu. Sú bohaté na bielkoviny, aminokyseliny, selén, zinok, magnézium, fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín A, D, E, K. Ak by sme naozaj chceli vymenovať všetko, dostali by sme text ako vystrihnutý z popisu zloženia na škatuľke od výživového doplnku. Všetky morské riasy by sa mali konzumovať s mierou, pretože obsah jódu v nich je vysoký. Predávkovanie spôsobuje nadmernú činnosť štítnej žľazy.

Len niekoľko gramov morských rias pokryje dennú spotrebu mnohých vitamínov a minerálov. Morské riasy sú cenené aj pre protizápalové a protirakovinové účinky. Sú to prirodzené antioxidanty. Pre vysoký obsah rozpustnej vlákniny majú aj laxatívny účinok. Ich unikátne zloženie hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov. Morské riasy sú výbornými pomocníkmi pri redukčných či udržiavacích diétach. Upravujú činnosť zažívacieho traktu a regulujú hormóny. Morské riasy si cenia pre mimoriadnu nutričnú hodnotu a nízky obsah kalórií aj ikony showbiznisu.

Jedlé morské riasy sa rozdeľujú na tri základné druhy – červené, hnedé a zelené.
Hnedé morské riasy vďačia za svoj názov aj farbu netypickému pigmentu, ktorý potláča zelený chlorofyl a ostatné farbivá. Rastú prevažne v chladnejších vodách. Kúpite ich sušené vo forme prášku alebo tenkých rezancov. Na trhu je tiež dostupných množstvo potravinových doplnkov obsahujúcich hnedé morské riasy.
Najpoužívanejšou je riasa kombu. Kombu je typická pre kórejskú a čínsku kuchyňu. Je súčasťou polievok, mäsových aj rybacích pokrmov. Má výraznú korenistú chuť. Používa sa aj ako dochucovadlo alebo na prípravu teplého nápoja.

Arame, taktiež hnedá morská riasa má sladkastú chuť. Výborne ochutí akúkoľvek varenú zeleninu, znižuje krvný tlak a lieči gynekologické ochorenia.

Zelené morské riasy sú najmenej početnou skupinou. Zbierajú sa sezónne. Niekedy je ich na morskom dne toľko, že zmenia farbu vody a o pár dní po nich už niet ani stopy. Na trhu sú dostupné riasy najmä v práškovej forme. Niekedy je to mix rôznych druhov. Zelené morské riasy bývajú jeho súčasťou.

Za červenú farbu niektorých rias môže špecifický pigment a tiež to, že absorbujú modré svetlo, ktoré premieňajú na červené. Preto sú schopné prežiť aj vo väčších hĺbkach. Rastú extrémne rýchlo, a platí zásada – za málo peňazí, veľa muziky. Pre veľkopestovateľov sú morské riasy výborné. Pri minimálnych nákladoch sa dá vyprodukovať veľké množstvo predajnej komodity. Najpoužívanejšou z červených rias je nori. Ak máte radi japonské sushi, určite ste ju už ochutnali. Nori je základnou riasou používanou pri balení sushi. Známa je aj v Škótsku a Walese. Pre svoju jemnú chuť a nízky obsah soli je nori najlepšou voľbou pre začiatočníkov. Pridáva sa do ryže podobne ako curry a nepokazí vám ani zeleninový šalát. Pred použitím ju treba jemne opražiť. Nech vás ale nemýli, ak ju dostanete kúpiť v podobe tenkých plátkov čiernej farby vylisovaných na hrúbku papiera. Bežnejšie je dostupná aj sušená v klasickom vrecúšku.

Chutná je aj červená morská riasa dulse. Nie je nutné ju variť. Šalátom a polievkam dodá orieškovú chuť.

Kelp, mimoriadna riasa, vám pomôže spáliť tuk a urýchli metabolizmus. Užívajte ju ale v menšom množstve, pretože obsahuje veľa jódu.

Morské riasy môžu byť jedným z prvých krokov na ceste za zdravším jedlom. Ich použitie v bežnej kuchyni je jednoduché. Distribuujú sa aj na Slovensko, sú pomerne cenovo dostupné a nie príliš exotické. More ponúka ďalší spôsob, ako čerpať z jeho nekonečnej energie.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Hummus

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre