štvrtok, 7 novembra, 2024
ÚvodReceptyKysnutý koláč štedrák

Kysnutý koláč štedrák

INGREDIENCIE:

Cesto:

300g polohrubej múky
20g droždia
150ml vlažného mlieka
30g ovocného cukru
1ČL vanilkového cukru
štipka soli
1ČL postrúhanej citrónovej kôry
70g masla alebo 35g bio kokosového oleja na varenie
1 žĺtok
kokosový olej na vymazanie formy
1 vajce na potretie

Na plnky:

Tvarohová plnka:
200g tvarohu
2PL ovocného cukru
1ČL vanilkového cukru
pol ČL postrúhanej citrónovej kôry
1 žĺtok

Maková plnka:
100g mletého maku
1/2dl horúceho mlieka
3PL ovocného cukru
1ČL škoricového cukru

Orechová plnka:
100g mletých orechov
1/2dl horúceho mlieka
1PL ovocného cukru
2ČL vanilkového cukru

Lekvárová plnka:
100g slivkového lekváru

VÝROBA:

Z droždia, 1 lyžice múky, polovice mlieka a 1 lyžičky cukru pripravíme kvások. Preosiatu múku zmiešame s ovocným a vanilkovým cukrom, osolíme, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, stolový olej alebo kokosový olej na varenie, žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku a vykysnutý kvások. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme všetky štyri plnky.

Tvarohová plnka: všetky prísady spolu vymiešame.
Orechová plnka: všetky prísady spolu vymiešame.
Maková plnka: všetky prísady spolu vymiešame.
Lekvárová plnka: lekvár dobre vymiešame. Ak je veľmi hustý, pridáme trocha rumu.

DOKONČENIE:

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske a preložíme do vymastenej formy. Na cesto kladieme plnky postupne od stredu lyžičkou a vytvoríme približne rovnako veľké kruhy.

Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 175°C asi 20-25 minút.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre