piatok, 19 apríla, 2024
ÚvodNápojeÍrska whiskey

Írska whiskey

V originály Irish pot-still whiskey je tradičný írsky destilát vyrábaný zmiešaním trikrát pálenej jačmennej whiskey (sladovej i nesladovej) a obilnej whiskey vyrobenej zo pšenice, raže, kukurice ovsa použitím destilačného kotlíkového prístroja.

Podiel nesladového jačmeňa vytvára v írskej whiskey typickú olejovitú arómu. Írska whiskey je jednoduchšia a prístupnejšia ako škótska whisky, pretože neobsahuje rašelinovú príchuť. Liehovarníctvo v Írsku totiž nepoužíva na podpaľovanie rašelinu, ale využíva len drevo a uhlie, takže írskej vodke chýba dymový tón typický pre škótsku whisky.

Malá história veľkého nápoja

Írska whiskey, ktorá je najstaršou whiskey na svete, bola po prvýkrát vyrobená írskymi mníchmi v 11. storočí a jej názov – whiskey dotiahli na toto územie Rimania, ktorí sem dovážali tzv. aqua vitae (živá voda), destilát z hroznovej šťavy.
V 18. Storočí si vojaci tento názov skrátili a premenili na slovo ushky, ktoré sa neskôr rokmi pozmenilo na whisky. V tomto období bolo v Írsku viac než dvetisíc páleníc.

19. storočie prinieslo vtedajšej írskej whiskey surovinovú zmenu. Vysoká daň zo sladu, ktorý bol dovtedy hlavnou surovinou tohto destilátu, prinútila výrobcov siahnuť po inom zdroji. A tak začali liehovarníci do zmesi primiešavať surový jačmeň. Výsledkom bol typický spôsob prípravy klasickej írskej whiskey – pot-still (pálenie periodickým destilačným prístrojom). Kolonový prístroj Íra Aeneasa Coffeyho umožnil vyrábať whiskey rýchlo a lacno.

Až do 60-tych rokov 20. storočia sa vyrábala čistá kotlíková whiskey z jedného sudu. Dnes sa preferujú miešané alebo i rezané írske whiskey.

Výroba pravej írskej whiskey

Aby mohla byť whiskey označená ako pure pot-still irish whiskey (pravá írska whiskey), musí byť hlavne vyrobená na území Írska, musí prejsť trojitou destiláciou a nesmie obsahovať rašelinovú príchuť.

Predtým namáčaný jačmeň sa nechá vyklíčiť na tzv. zelený slad, ktorý sa neskôr suší a melie. Vzniknutá zmes sa zmieša s horúcou vodou. Premenou škrobu na cukrovú tekutinu vznikne tzv. zápara, ktorá sa stočí a ochladí. Do tejto kvapaliny sa pridajú kvasinky a vznikne potrebný kvasný proces. Slabý alkoholový mok, ktorý sa vytvoril počas kvasenia, sa trikrát destiluje (na rozdiel od škótskej whisky, ktorá sa destiluje len dvakrát) v periodickom destilačnom prístroji. Zrie v sudoch z amerického bieleho dubu alebo v sudoch, kde sa predtým pálil rum, sherry alebo bourbon najmenej tri roky, optimálne 10 až 12 rokov.

L.Z.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Armagnac

Muri Yamilé

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre