štvrtok, 18 apríla, 2024

Hummus

Slovo Hummus znamená v preklade z Arabčiny slovo cícer. Už podľa toho môžeme predpokladať, že základom jedla, pod na Slovensku nie príliš vábnym menom – Hummus, bude práve táto strukovina.  Hummus sa podáva vo forme dipu/nátierky, spolu s arabským chlebom a jeho základ tvoria potraviny ako cícer, sézam, olivový olej, citrónová šťava, soľ a cesnak. Svojich prívržencov si získava hlavne lahodne jemnou chuťou a skvelou nutričnou hodnotou.

Hummus pochádza zo Stredného východu, ale za svoje národné jedlo ho považujú aj krajiny ako Libanon, Turecko, Grécko, Cyprus, či Sýria. Vo svete gastronómie je opisovaný ako jedno z najstarších jedál, ktoré siaha do čias Egypta pred 7000 rokmi. Tam sa stalo obľúbeným jedlom ľudu, keďže ho tvorili lacné a ľahko dostupné suroviny. 

Hummus je výsostne zdravá potravina, ktorú majú v obľube športovci, ľudia v diétnom režime a všeobecne každý, kto dbá o zdravý životný štýl. Neobsahuje laktózu, naproti tomu je bohatý na vlákninu a pomáha predchádzať cukrovke. 

Cícer, ktorý tvorí jeho celkový základ, je jednou z najzdravších strukovín, pretože neobsahuje žiadny cholesterol a nasýtené tuky.  Je bohatý na proteíny, čo z neho robí veľmi obľúbenú potravinu medzi vegetariánmi. Cícer je taktiež známi tým, že znižuje cholesterol a udržuje správnu hladinu cukru v krvi.

Sézam obsahuje síce veľa tukov a kalórií, ale v Hummuse sa ho nenachádza také množstvo, aby sme sa mali báť. Naproti tomu, je podobne ako cícer, bohatý na proteíny a je cenným zdrojom kalcia.

Ďalšou zdravou ingredienciou v Hummuse je olivový olej. Olivový olej je všeobecne považovaný zanajzdravší  tuk, ktorý je bohatý na vitamín E, pomáha regulovať cholesterol a ochraňuje pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Citrónová šťava a cesnak sú plné antioxidantov a vitamínu C, ktoré ochraňujú telo pred stresom, zvyšujú imunitu a svojimi protizápalovými látkami bojujú proti vírusom a baktériám. 

Celkovo je Hummus bohatý na Omega 3 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a uchovávajú zdravú myseľ. Okrem toho je bohatý na železo, vitamín B6, magnézium, kyselinu listovú  a amino kyseliny. Tryptofán, fenylalalín a tyrozín sú tými najcennejšími amino kyselinami obsiahnutými v Hummuse, ktoré majú na starosti kvalitný spánok a dobrú náladu.

Základný recept na prípravu Hummusu je celkom jednoduchý. Na začiatok však treba dať cícer odstáť do vody aspoň na 12 hodín. Potom stačí už len opláchnuť, vložiť do studenej vody a 1 hodinu povariť. Následne ho rozmixovať v mixére, spolu so sezamovými semiačkami, olivovým olejom, cesnakom, soľou a citrónovou šťavou. Vodu pridávajte na zriedenie, aby ste dosiahli prijateľnú krémovú konzistenciu. Ak si chcete ušetriť prácu, môžete miesto cícerových bôbov použiť aj cícerovú múku, ktorú dostanete v každom dobrom bio obchode. 

V prípade servírovania Hummusu je dobré podávať ho vo farebnej mise, keďže jeho farba je nevýrazná béžová. Nemusíte sa však báť, pretože ľudia si túto farbu spájajú s dobrou chuťou, a tak bude stačiť ak naaranžujete k Hummusu farebnú zeleninu, ako mrkvu, baby karotku, celer, papriku, rajčinu, olivy a koreniny ako červenú papriku a čierne korenie.  Môžete použiť aj petržlenovú vňať a chilli korenie. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú. A Môžete si byť istý, že tým ulahodíte oku, aj žalúdku svojho hosťa. 

Výživová hodnota na 100 g

Energetická hodnota: 695 kJ (166 kcal)

Sacharidy: 14.3

Tuk: 9,6

Proteíny: 7,9

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Bobule longan

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre