utorok, 16 apríla, 2024
ÚvodOstatnéDiéta podľa krvných skupín

Diéta podľa krvných skupín

Každý človek je jedinečný a vyznačuje sa unikátnymi biochemickými procesmi jeho tela. Tieto biochemické procesy sú do veľkej miery určené aj krvnou skupinou. Tá podľa istých teórií určuje okrem iného aj to, aké jedlá a v akom množstve by mal človek konzumovať a akým pokrmom by sa mal vyhýbať. Dodržiavanie diéty podľa krvných skupín by malo priniesť zdravie a štíhlu líniu.

Výživu podľa krvných skupín začal v päťdesiatych rokoch skúmať doktor James D´Adamo, v ktorého šľapajach pokračoval aj jeho syn Peter D´Adamo. Obaja boli presvedčení o tom, že musí existovať nejaký dôvod, prečo je v dietetických štúdiách toľko paradoxov a prečo niektoré potraviny istým ľuďom pomáhajú, dokonca z nich chudnú a iným ubližujú, dokonca z nich neprimerane priberajú. D´Adamo si spojil tieto nezrovnalosti s vedomosťami o krvných skupinách a ako prvý začal tvrdiť, že stráviteľnosť potravy bezprostredne súvisí práve s  krvnou skupinou. Tá určuje trávenie a stráviteľnosť každého človeka. Jeho syn, Peter, rovnako zaujatý stravou a krvnými skupinami, rozvil teóriu svojho otca do vedeckejšej formy a hlbokým skúmaním jednotlivých krvných skupín rozdelil potraviny na „ideálne“, ktoré slúžia ako liek, „neutrálne“ – nemajú nijaký vplyv na organizmus a slúžia ako potrava či energia a „škodlivé“ potraviny, ktoré pôsobia ako jed a ktorých by sa ľudia s istou krvnou skupinou mali vzdať. Napríklad skupina 0 by sa mala vyhýbať obilninám a syrom, zatiaľ čo skupina A veľmi zle znáša mäso. Škodlivé potraviny sa môžu u jednotlivých skupinách prejavovať rôznym spôsobom – plynatosťou, nafúknutím, poruchami trávenia, pálením záhy až horšími alergickými reakciami.

Diéta alebo správna výživa podľa krvných skupín má aj svojich nepriaznivcov, dokonca z rady odborníkov, ktorí nesúhlasia s D´Adamovcami a v ich teóriách nevidia nijaké hodnoverné tvrdenia. Na druhú stranu, prečo by sa mali ľudia vyhýbať strave podľa krvných skupín, diéte, ktorá je aspoň trochu vedecky a logicky podložená, keď sa mnohí riadia niekedy neoverenými redukčnými diétami typu ananásová, ryžová, 7 dňová, delená. Tie taktiež neberú na svedomie ľudí ako odlišných jedincov s odlišným organizmom a rozmanitými chuťami. D´Adamo mladší odmietal názor, že jedna diéta je vhodná pre všetkých. Diéta podľa krvných skupín berie na rozdiel od iných ohľad na minimálne jednu stránku, ktorú majú ľudia odlišnú – a to biologickú – ňou je krvná skupina. Každá krvná skupina reaguje podľa D´Adama rozličným spôsobom na lektíny, proteíny a iné látky v potravinách. Konzumácia nesprávnych potravín nemusí spôsobiť len nárast hmotnosti, ale aj zdravotné, hlavne tráviace ťažkosti – zápaly, pomalší metabolizmus, nadúvanie a iné menej alebo viac závažné ochorenia.

Táto diéta je vhodná pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť rátaniu kalórií alebo gramov tuku, stačí len konzumovať správnu kombináciu ideálnych a neutrálnych potravín, a vyhýbať sa potravinám škodlivým, ktoré ľudia s istou krvnou skupinou ťažko trávia, spôsobujú im tráviace ťažkosti alebo nadváhu. Takto vytvorená strava by mala udržať telo vo forme a zabrániť pred neželanou obezitou. Avšak vzdať sa stravy, na ktorú ste boli dlhoročne zvyknutí, býva občas veľmi zložité.

Krv je základnou telesnou tekutinou. Dospelý človek má v tele zhruba päť litrov krvi, ktorá zásobuje každú bunku životne dôležitými látkami a zároveň každú bunku očisťuje od škodlivých a nepotrebných látok. Za vyše 40-tisícročnú existenciu človeka sa vytvorili štyri krvné skupiny – najstaršia, teda prvá krvná skupina 0, druhá najstaršia skupina A, tretia B a najmladšia a najnovšia krvná skupina AB. Nové krvné skupiny sa vytvárali postupne zmenami životných podmienok, životného štýlu, zmenami stravy, mi, a to takzvanými mutáciami, teda náhlymi zmenami genetického materiálu.

Krvný typ 0 – Najstaršia a najrozšírenejšia krvná skupina. Prví ľudia mali krvnú skupinu 0, boli to lovci a zberači a žili na prvom osídlenom kontinente – Afrike. Keďže lovili zver a ich strava bola mäsitá, podľa D´Adama nulky veľmi dobre znášajú konzumáciu mäsa – okrem bravčového a husacieho. Problémy im avšak spôsobujú obilniny, mliečne výrobky a niektoré strukoviny. Často trpia astmou, alergiami či sennou nádchou. Na niektoré potraviny netolerantný imunitný systém spôsobuje u nulky aj vysoký výskyt artritídy, preto by sa ľudia s touto krvnou skupinou mali vyhýbať konzumácii zemiakov a obilnín, ktoré môžu vyvolať zápaly v kĺboch. Sú extrémne senzitívni na choroby žalúdka, často trpia žalúdočnými vredmi či zápalmi sliznice. Keďže majú priveľký obsah žalúdočných kyselín, mali by znížiť konzumáciu citrusových plodov. Aká diéta vyhovuje krvnej skupine nula? Problémy s hmotnosťou nespôsobuje mäso, ako tomu je u ostatných krvných skupín, avšak lepok a skoro všetky druhy obilia (odporúča sa len bezlepkové, sójové, špaldové, žitné a prosové pečivo), ďalej mliečne tuky v syroch, smotane, mlieku (z mliečnych výrobkov je vhodný len feta syr, mozzarella a sójové a kozie výrobky),  lektín v strukovinách ako fazuľa a šošovica. Nulky trpia aj nafukovaním, preto by mali z taniera odstrániť bielu aj červenú kapustu, kukuricu a karfiol. Zle znášajú aj kel, baklažán, avokádo, z rýb a morských príšerok chobotnice, kaviár a sumcov. Kilá navyše spôsobuje aj škrob v zemiakoch. Záťažou pre ich žalúdok sú aj šampiňóny a čierne olivy. Ryža je neutrálnou surovinou, mala by sa stať spolu so zeleninou základnou prílohou k mäsu. Dôležité je aj ovocie, až na kyslé druhy ako sú pomaranče, černice, mandarinky alebo jahody, ktoré zvyšujú už dosť vysokú kyslosť v žalúdku. Nulky nasávajú tuky aj z orieškov, ako sú arašidy, kešu orechy, pistácie, para orechy, kokos. Zle stráviteľný je mak, kapary, kečup, korenie, octy všetkého druhu, škorica a kyslé alebo sladkokyslé nálevy.

Krvný typ A – Druhá najstaršia a druhá najrozšírenejšia krvná skupina, v niektorých častiach sveta dokonca prevládajúca krvná skupina. Vznikla, keď kočovní lovci s nulou začali žiť usadlý spôsob života a presťahovali sa z Afriky do Ázie a Stredného Východu, kde sa začali venovať poľnohospodárstvu. Prvýkrát sa Áčko objavilo zhruba pred 25 až 15 tisíc rokmi. Podľa D´Adami by ľudia s touto krvnou skupinou mali zo svojej stravy vylúčiť akékoľvek mäso a svoj jedálny lístok postaviť na vegetariánskej strave so silným zastúpením obilnín a strukovín, a chudými, najmä sladkovodnými rybami. Ľudia s Áčkom sú náchylní na cukrovku a u ľudí s touto krvnou skupinou sa častejšie vyskytuje rakovina a gastritídu, ktorú spôsobuje Áčku malé množstvo žalúdočných kyselín. Ťažkosti a nárast váhy spôsobuje najmä mäso, vhodné je len ľahké kuracie a morčacie a niektoré ľahké druhy rýb vrátane tuniaka, tresky, pstruha, sardiniek, makrely, lososa alebo kapra. Morské plody ako krab, hrebenatky alebo chobotnice sa neodporúčajú. Vajcia sú Áčku povolené a sú ľahko stráviteľné. Základom stravy ľudí so skupinou A by mala byť zelenina a ovocie, ťažšie stráviteľná je len kapusta, baklažán, pálivé papriky, paradajky kvôli vysokému obsahu lektínu, šampiňóny a zemiaky. Z ovocia môžu spôsobiť ťažkosti len citrusové plody, melón, mango či papája. Áčka dobre znášajú jogurty, kefíry a ľahšie syry ako ricotta, menej vhodné sú plnotučné mliečne výrobky. Obilniny sú vhodnou stravou, avšak nárast váhy môžu spôsobiť výrobky z pšeničnej múky. Z orechov sa neodporúčajú kešu, para, pistácie a kokos. Ťažko stráviteľná je majonéza, kečup – pre obsah lektínu, korenisté a pálivé jedlá, kyslé jedlá a octy.

Krvný typ B – Tretia najstaršia skupina, ktorá sa vyvinula pred 15 až 10 tisíc rokmi. Vznikla migráciou populácie z Afriky do Európy, Ázie a Ameriky. Miesto „vzniku“ krvnej skupiny B je sever indického polostrova, teda na mieste s úplne odlišnou klímou, s akou sa do tohto času človek stretol. Drsný spôsob života a zlé klimatické podmienky mali za následok záťaž na organizmus. Dôležitou súčasťou stravy skupiny B by sa mali stať fermentované mliečne výrobky ako syry, kefíry a jogurty. Krvný typ B má vysoký prah na alergie, trpí alergickými reakciami len v prípade, ak skonzumuje veľké množstvo pre neho škodlivého jedla. Naopak, Béčka sú citlivé na autoimúnne ochorenia, ako sú chronická únava, lupus, alebo roztrúsená skleróza. Ďalej sú náchylní na cukrovku ale i nadváhu, čo môže byť následkom jednostrannej stravy. Z jedálneho lístka treba vylúčiť bravčové mäso a hydinu okrem morčaciny a nahradiť ho hovädzím, jelením, králičím, srnčím a teľacím mäsom. Vajcia skupine B neškodia, avšak morské plody sú ťažšie stráviteľné, ostatné morské aj sladkovodné ryby okrem údených sú pre Béčko výživné. Všetky mliečne výrobky sú vďaka histórii tejto krvnej skupiny základnou surovinou, problémy môžu spôsobiť len plesnivé syry. Zo strukovín treba vylúčiť fazuľu, cícer a šošovicu, zo zeleniny kukuricu, olivy, reďkovky, tekvicu a paradajky. Ovocie je dôležitou súčasťou jedálnička skupiny B, avšak okrem guavy a granátového jablka. Béčko má problémy s obilninami, avšak menšie ako nulka, zle trávi len pšenicu (aj celozrnnú) a kukuričnú, jačmennú, pohánkovú a žitnú múku a všetky výrobky z nich. Ukladanie tukov spôsobujú aj sezamové a tekvicové semiačka a orechy – pistácie, kešu, lieskové orechy, pínie, arašidy a pistácie. Ťažkosti majú aj so škoricou a korením.

Krvný typ AB – Najmladšia a najvzácnejšia krvná skupina. Vznikla len pred vyše 1000 až 1200 rokmi, keď sa zmiešalo Áčko Európanov zo strednej a východnej časti Európy s krvnou skupinou B mongoloidnej rasy.  Menej ako 5% svetovej populácie má Ábečko a správna strava by mala obsahovať vyváženú kombináciu stravy vhodnej pre skupiny A a B. Majú avšak vcelku citlivý žalúdok a na ich tanieri by sa nemalo často vyskytovať mäso ako hydina, bravčové a hovädzie. Alergie sa vyskytujú v čo najmenšom množstve, zatiaľ čo choroby srdca, anémia a rakovina sú u ľudí s AB-čkom časté. Chránení sú pred autoimúnnymi chorobami ako artritída, ale aj infekčnými chorobami. Nevhodná strava pre najmladšiu krvnú skupinu pozostáva z mäsa, stráviteľné je len baranina, jahňacina, králik a morčacie. Obľúbenosť a stráviteľnosť mliečnych výrobkov zdedili po skupine B. Až na plnotučné mliečne výrobky a syry (brie, camembert, parmezán, plnotučné mlieko, zmrzlina) môžu ľudia so skupinou AB konzumovať všetko od mlieka. Strukoviny sú potrebné pre bielkoviny, avšak fazuľa spôsobuje nafukovanie, podobne ako niektoré druhy zeleniny – kukurica. Ťažšie stráviteľné je avokádo, artičoky, morské plody, čili papričky, banány, guava, mango a pomaranče, obilniny by mali tvoriť veľkú súčasť stravy – okrem kukuričných a pohánkových výrobkov. Skupina AB sa nekamaráti so sezamom, makom a lieskovými orechami. Z cvičení by sa mali venovať upokojujúcimi a relaxačnými, do ktorých patrí napríklad jóga.

Samozrejme sa pred začatím diéty poraďte s Vaším lekárom, či je pre Vás tento typ diéty vhodný a bezpečný.

L.Z.

PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre