Vo svete v súčasnosti letí šialenstvo zvané acai. Za týmto exoticky znejúcim pomenovaním (acai čítaj asai) sa skrýva o nič menej exotické bobuľovité ovocie . Približne 25 – milimetrové bobule purpurovej farby rastú na palmách v brazílskych dažďových pralesoch. Palmy sú mnohokrát vyššie ako pätnásť metrov , plody rastú v trsoch a zbierajú ich amazonskí domorodci. Vďaka dnešnej obľube acai sa dažďové lesy vysádzajú ďalšími a ďalšími palmami, na ktorých o štyri roky vyrastú prvé plody. Toto vysádzanie má pozitívny vplyv nielen pre samotných domorodcov, ktorí v ňom nachádzajú prácu, ale hlavne na rozširovanie a ochranu dažďových pralesov.
Z každého kmeňa acaiovej palmy vyrastú dvakrát do roka tri alebo štyri vetvy s tmavo purpurovými bobuľami. Každá bobuľa má v sebe jednu kôstku, ktorá tvorí až 80 % ich veľkosti, preto je plodu pomenej. Jedna palma vyprodukuje ročne približne 20 kíl bobúľ acai, ktoré putujú na ďalšie spracovanie. Nepredávajú a nekonzumujú sa čerstvé plody. Vyrába sa z nich mrazená dreň, pasta alebo prášok. Samozrejme, bez použitia akýchkoľvek chemických látok. Z takýchto konzistencií sa pripraví zmrzlina, džús, kokteil, podáva sa s ovocím, šalátom, vločkami.
Acai, ktorého aróma a chuť pripomína čokoládu, sa stalo obľúbeným nielen vďaka svojej príjemnej chuti, ale i pre zdraviu prospešné látky. Výsledky hovoria za všetko. Acai je jednou z najzdravších, ak nie najzdravšou potravinou. Obsahuje najvyšší podiel antioxidantov zo všetkých potravín na svete. Zároveň je bohatým zdrojom energie, vitamínov, minerálnych látok, omega 6- mastných a omega 9-mastných kyselín a zdravého cholesterolu HDL. Acai povzbudí nielen vaše telo, ale i myseľ, esenciálne mastné kyseliny v ňom ochránia váš kardiovaskulárny systém, zabránia kôrnateniu stien žíl a navyše znížia hladinu cholesterolu v krvi. Preto ho obľubujú najmä vrcholoví športovci a ľudia, ktorí si udržiavajú svoju postavu alebo sa pokúšajú zhodiť kilá navyše.
Tajomstvo chudnutia s acai tkvie v tom, že vysoký obsah vlákniny spracováva prijaté jedlo a zrýchľuje jeho vylúčenie z tela von, namiesto premeny na tuky. Ochraňuje tráviacu sústavu pred ochoreniami , efektívne spaľuje tuky a pomáha udržať si či dokonca zredukovať hmotnosť. Nenasýtené mastné kyseliny odbúravajú v krvi nasýtené mastné kyseliny, ktoré zvyšujú „zlý“ cholesterol v krvi LDL a zároveň zaťažujú náš metabolizmus, vďaka čomu sa cítime unavene . Aminokyseliny v acai pomáhajú regenerácii buniek a svalov, čím majú omladzovací efekt nielen pre telo, ale i pre pokožku.