Sladké tekuté zlato, lahodné na jazyku aj v tele. Mok opradený bájkami, príbehmi i skutočnými udalosťami. Nenahraditeľný produkt spolupráce rastlín a živočíchov liečiaci telo i dušu, ktorý vám a osladí život. Med v Egypte považovali za pokrm bohov a bol súčasťou obetných slávností. Vkladali ho dokonca do hrobiek faraónov. Ako prírodné liečivo ho pred 4000 rokmi poznali starí Sumeri, o čom svedčí doska s lekárskymi receptami písaná klinovým písmom.
Med a včelárstvo boli a sú veľmi blízke najmä slovanským národom. Starí Slovania radi včelárili a namiesto výroby vína sa venovali skôr výrobe medoviny. Územie Slovenska malo vysokú produkciu medu a v 16. storočí s medom obchodovali najmä bohatí páni a veľkostatkári, ktorí ho za lacno kúpili od obyčajných včelárov a draho predali do zahraničia. Cenil sa najmä počas vojen, vrátane tých na začiatku 20. storočia, kedy nahradil chýbajúce antibiotiká. Archeologické nálezy potvrdili, že včela žije na Zemi viac ako 15 miliónov rokov a med a mlieko boli hlavnými potravinami už pravekého človeka. Potvrdzujú to tisíce rokov staré jaskynné maľby v Arane (Španielsko), ktoré znázorňujú divé včely obletujúce človeka kradnúceho im med. Avšak človek si časom podmanil aj včelstvo a na začiatku stáli pokusy odlákať lietajúci roj do vydlabaného stromu.
Ako vzniká med?
Med je produktom práce včely medonosnej (Apis mellifera L.), ktorá zbiera nektár z kvetov alebo výlučky z iných častí rastlín a medovicu. Nektár pochádza zo žliaz kvetov, je to vodný roztok obohatený o cukry – glukózu, fruktózu, sacharózu a iné látky. Medovica vzniká nabodávaním rastlinných listov rovnokrídlym hmyzom (vošky, červce . Z nabodnutého miesta ďalej vyteká šťava, ktorú hmyz prehltáva. V tráviacom ústrojenstve sa šťava obohacuje o minerálne látky, enzýmy sa štiepia na jednoduché cukry, ktoré potom s iným produkovanými látkami hmyz vylučuje na listy rastlín. Tieto výlučky nezbiera nik iný ako včely.
Dôležitá úloha včiel nepozostáva len zo zberu nektáru a medovice. Vďaka tomu, že včely ďalej nektár obohacujú, zahusťujú a ukladajú do plástov, kde zreje, sa tekutá hmota stáva pravým medom. Preto je med zároveň rastlinným aj živočíšnym produktom, a to veľmi vzácnym. Na jeden pohár tekutého zlata je potrebná šťava z dva a pol milióna kvetov. Med získaný v čase rojenia včiel a v období plodenia obsahuje aj materskú kašičku. Tá vzniká usilovnou prácou včelích robotníc. Materská kašička je určená pre vybraté larvy, z ktorých majú vyrásť včelie kráľovné. Obsahuje pantetónovú kyselinu a vzácnu 10-hydroxy-2 decénovú kyselinu s antibiotickými a antimykotickými vlastnosťami. Telu dodáva energiu a omladzuje bunky v celom organizme. Zatiaľ čo robotnice žijú zhruba šesť týždňov, včelie kráľovné trónia úľu aj šesť rokov. Materská kašička pozitívne ovplyvňuje plodnosť, vyživuje kĺby, srdce a pečeň, pomáha k lepšiemu sústredeniu sa a pôsobí upokojujúco na telo i dušu človeka. Nie je avšak vhodná pre deti a tehotné ženy.
Včelári získavajú med z plástov, ktoré odviečkujú špeciálnymi nástrojmi . Plásty vložia do medometu – stroja, ktorý otáčaním vytlačí z plástov med stekajúci sitovým otvorom. Scedený med steká do nádoby, avšak obsahuje ešte jemné nečistoty, ktoré je potrebné odstrániť. Med sa necháva odstáť vo vyššej izbovej teplote. Vďaka vzduchu sa na povrchu vytvorí pena obsahujúca jemné nečistoty, ktoré sa dajú mechanicky odstrániť .
Poznáme med kvetový, ten je vyrábaný z nektáru, má zväčša jasnejšiu farbu a je tekutejší, med medovicový , vyrábaný z medovice, je tmavohnedej farby s rýchlejšou kryštalizáciou, a med miešaný s obsahom nektáru aj medovice. Na etikete pohára si môžete prečítať, či ide o med jarný (ovocné stromy), letný (agát, lipa, lúčne kvety), neskorý (slnečnica, šedivník, čistec). Ďalej poznáme medy podľa konkrétnych opelených kvetov – ovocný (z ovocných stromov), lipový, agátový, ktorý je vhodný na varenie, lúčny, lesný, poľný, horký alebo výrazný gaštanový, atď. Nebezpečný je med z rododendronov, ktorý obsahuje toxíny spôsobujúce až ochrnutie.
Liečiteľ med
Med je zdravšou náhradou cukru, pretože zo 17 % je tvorený vodou a má menej kalórií. Okrem vody obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako sú cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza, oligosacharidy), bielkoviny, enzýmy, antiseptické a antibakteriálne látky ako inhibín, vitamíny skupiny B, vitamín A, C, D, H, K, E, P, éterické látky, farbivá karotén a flavonidy, minerálne látky ako vápnik, fosfor, draslík, sodík, chlór, magnézium, železo, zinok a podobne, kyselinu mliečnu, maslovú, octovú, citrónovú a iné kyseliny vrátane aminokyselín, z ktorých je až 13 pre človeka veľmi dôležitých.
Už Hypokrates a Galenos predpisovali a odporúčali med ako liečivo črevných a žalúdočných chorôb, a to buď ako priamu konzumáciu alebo prídavok do mlieka, polievok, jedál. Bol považovaný za afrodiziakum zvyšujúce potenciu mužov a vášnivosť žien a liek hojaci rany. Pred „vynálezom“ cukru sa používal ako sladidlo, v mnohých kultúrach (Slovania, Egypťania, Gréci)z neho vyrábali medové víno. V súčasnosti sa vie, že med obsahuje látky, ktoré napomáhajú liečiť chrípkové a žalúdočné ochorenia, choroby pečene, obličiek a močového ústrojenstva, srdcovocievne choroby , pomáha zahnať únavu, ospalosť, vyčerpanosť, stavy úzkosti a smútku, spaľuje alkohol a znižuje toxický vplyv cigariet a kávy. Lieči vysoký krvný tlak, je výborný aj na vonkajšie ošetrenie rán alebo popálenin, pretože má antiseptické účinky.
Lieči dýchacie ťažkosti, odstraňuje hlieny, zabezpečuje tvorbu slín, čím utišuje suchú a podráždenú sliznicu hltacieho ústrojenstva. Skrýva v sebe vynikajúcu zásobu železa, čím podporuje krvotvorbu, preto je vhodný pre anemických ľudí. Vynikajúce liečivé spojenie vytvára s citrónom. Ak máte hnačku, zápchu alebo iné žalúdočné či črevné problémy, alebo chorobu pečene a žlčníka, naordinujte si jednu polievkovú lyžicu medu ráno. Med posilňuje imunitu a oslabený organizmus, zlepšuje spánok. Liečba včelími produktmi , liečba medom, peľom, propolisom, včelou kašičkou a jedom sa nazýva apiterapia.
Na záver
Starý med stráca svoj antibakteriálny účinok, preto je dobré ho skladovať na tmavom a suchom mieste vo vzduchotesných nádobách zo skla, cínu, niklu, porcelánu, kameňa, smaltu, keramiky, borovicového alebo smrekového dreva. Chuť medu dokáže narušiť blízkosť aromatických (cibuľa, cesnak) a kazových (zelenina, zemiaky, ovocie)potravín. Čím viac glukózy obsahuje med, tým rýchlejšie skryštalizuje. Preto sú nektárové medy, obsahujúce viac fruktózy, tekutejšie ako medovicové medy obsahujúce viac glukózy. Napriek skryštalizovaniu je takýto med plnohodnotný a obsahuje všetky látky ako tekutý. Kryštálov cukru v mede sa zbavíte , keď ponoríte med do vodného kúpeľa s teplotou pod 50 stupňov Celzia. Nezohrievajte ho v mikrovlnnej rúre, tá by zničila všetky cenné výživné látky. Med kupujte u známeho včelára, predávaný v hypermarketoch je zväčša len napodobneninou, často obsahuje chemikálie či dokonca zvyšky antibiotík, ktorými sa včely kŕmia.
Med je vynikajúci nielen ako liečivo a gastronomická ingrediencia(zatiaľ čo Satiricon si vychvaľoval slimáky v mede, Horáciovi chutili viac medové vajíčka) , pozitívne pôsobí aj na krásu a mladosť. Zadržiava vlhkosť v pokožke a omladzuje kožné bunky. Mlieko s medom nemusíte len piť, môžete sa v ňom vykúpať a overiť si, či starodávne rady Grékov a Egypťanov naozaj fungujú.
L.Z.