utorok, 16 apríla, 2024
ÚvodJedloRíbezle

Ríbezle

Príroda nám v lete ponúka mnoho darov v podobe ovocia a zeleniny. Ak by ste sa záhradoualebo sadom prešli práve dnes, určite by ste neodolali osvieženiu v podobe kyslých, ale „účinných ríbezlí“. Máte odvahu toto ovocie ochutnať? Nezaváhajte! Ríbezle sú totižto ako multivitamínové pilulky – dužina i šťava sú plné vitamínu C.  Z hľadiska výživy obsahujú aj ďalšie látky vo vysokej koncentrácii. Na rozdiel od iných druhov ovocia je ríbezľa skutočnekyslé ovocie aj v zrelom stave, ale to je v tomto prípade veľmi pozitívne!

Červená ríbezľa je doma v našich zemepisných šírkach. Na kríčkoch s dlaňovitými listami rastú strapce obsypané lesklými, šťavnatými plodmi, ktoré dozrievajú už v čase letného slnovratu, pričom zber trvá do septembra. Pôvodne rástla divo, no neskôr sa udomácnila v našich záhradách, kde pestovatelia vyšľachtili mnoho druhov. Pre zaujímavosť, domovom čiernej ríbezle je severná Ázia. U nás sú v súčasnosti najrozšírenejšie červené, biele a čierne ríbezle. Poznáme už asi 50 odrôd tohto druhu ovocia najrôznejších farieb, vôní a kyslosti. Pestovatelia v mnohých krajinách ustavične vyvíjajú ďalšie odrody, väčšina z nich je charakteristická tou kyslosťou. No ak vás práve tento fakt odrádza, svoju dávku zdravia si môžete dopriať napríklad aj v kombinácii s jahodami a malinami.

Niektorým ľuďom sa pri pohľade na červené ríbezle vytvoria zimomriavky a ústa naplnia slinami. Ríbezle naozaj nechutia každému, lenže ani lieky z lekárne nejeme pre potešenie. Z medicínskeho hľadiska stojí za to dodať si odvahy a zjesť pár ríbezlí – vitamín C vo vysokej koncentrácii sa cez sliznice čriev expresne dostáva do krvi a buniek, ktoré naň už netrpezlivo čakajú. Najmä pri strese máme spotrebu vitamínu C omnoho vyššiu. Vedecké výskumy dokázali aktivizujúci a vitalizujúci účinok ríbezlí na celý metabolizmus, merateľný už po 90 minútach. Na pokrytie dennej potreby vitamínu C stačí 35 – 40 bobúľ tohto ovocia. Koniec koncov, ani ostatné prirodzené zdroje vitamínu C ako napríklad citrón, nie sú najsladšie. Ríbezľové farbivo obsahuje karotény, z ktorých pri látkovej premene vzniká vitamín A – ďalší dôležitý ochranca imunity. Taktiež chráni sliznicu a stimuluje bunkový mechanizmus, teda prirodzeným spôsobom vitalizuje celý organizmus. 

Ak ste práve dostali chuť na ríbezľový koláč, prípadne sa z nich chystáte urobiť kompót, mali by ste vedieť, že najvhodnejšie je zberať ríbezle ráno alebo v podvečer, a to najmä pri plnej zrelosti plodov. Nazberané ovocie hneď odložte do tieňa, aby sa na slnku nesparilo a nestratilo farbu. Nemali by ste ich dlho skladovať, práve naopak, čo najrýchlejšie spracovať alebo zjesť. Pri príprave ovocný šalátov a zmiešaných lekvárov použite čo najsladšie druhy ovocia na vyváženie prirodzenej kyslosti ríbezlí. Na lekvár sa používa čierne ríbezle, ktoré má síce hrubšiu šupku, ale aj intenzívnu korenistú arómu. Ak patríte medzi labužníkov, vyhľadajte zase biele ovocie, ktoré je síce zriedkavé, zato charakteristické svojou sladšou chuťou.

PRÍBUZNÉ ČLÁNKY

Aloe vera

Hummus

- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre